POLÍTICA TAILANDESA

Els partits prodemocràtics s'uneixen per impedir el Govern militar a Tailàndia

La coalició no podria evitar el nomenament del colpista Prayuth però sí plantejar una moció de censura

tailandia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Set partits prodemocràtics han unit forces en una gran coalició que intentarà formar Govern i impedir que sigui elegit el candidat de la Junta militar després de les eleccions de diumenge a Tailàndia. La iniciativa, escenificada aquest matí en una compareixença massiva, suma incertesa a un panorama complex. No és descartable que els militars imposin el seu candidat i l’endemà aquest sigui descavalcat en una moció de censura. Aquests deliris són possibles en la política tailandesa.

La coalició calcula que compta amb una majoria de 255 escons sobre els 500 totals del Parlament. Són recomanables un parell de matisos. El recompte de vots il’assignació d’escons encara són temporals. Els definitius no es coneixeran fins al 6 de maig, després de la coronació del rei Vajiralongkorn. La Junta militar, en una altra mostra de l’heterodòxia democràtica local, els va retardar perquè les negociacions parlamentàries no eclipsessin l’acte de la sagrada monarquia. Buscaven la calma i no és probable que l’aconsegueixin.

També és convenient recordar que el primer ministre serà elegit per aquests 500 parlamentaris juntament amb els250 membres del Senat que són nomenats a dit per la Junta Militar. És un dels punts aprovats en l’última reforma constitucional, proposada per l’Exèrcit i votada en referèndum popular. Així que Prayuth, el militar colpista, només necessita 126 vots parlamentaris per continuar manant al país amb l’uniforme ja a l’armari.

Moció de censura

La majoria prodemocràtica al Parlament no podria evitar el seu nomenament però sí sotmetre'l a una moció de censura i guanyar-la. Tot condueix al bloqueig. No semblen haver servit de gaire ni el cop militar del 2014, justificat per pacificar i reconciliar un país fracturat, ni les primeres eleccions en vuit anys.

La coalició està liderada pel Pheu Thai, el partit apadrinat perl’ex primer ministre deposat Thaksin Shinawatra. “Hem començat amb set partits. Volem demostrar que el nostre objectiu és aturar la Junta militar, ara negociarem amb altres formacions. Però ja tenim la majoria”, ha assenyalat la seva líder, Sudarat Keyuraphan.

Sudarat es va referir a les eleccions com a “qüestionables”.S’amunteguen aspectes tèrbols: una participació molt més baixa de l’anunciada, els pertinaços i inexplicats retards en el recompte, més vots que votants en algunes circumscripcions... però els experts encara no tenen clar si responen al frau o a la ineptitud. La candidata populista té menys dubtes: “Els militars van prendre el poder l’última vegada amb un cop i ara pretenen fer-ho a través de la manipulació”, ha denunciat.

"La veu del poble"

Notícies relacionades

La majoria parlamentària reflecteix “la veu del poble”,segons l’opinió del front prodemocràtic. També és urgent fer un altre matís: el partit dels militars ha sigut el més votat, amb mig milió de paperetes més que el Pheu Thai, però ha sigut penalitzat pel sistema de repartiment. La formació de Prayuth compta amb 99 escons, per 129 del de Thaksin.

Així que tots dos, atenent vots o escons, han reclamat la victòria i han començat les negociacions per formar Govern. El bàndol prodemocràtic té por que Prayuth atregui altres formacions amb càrrecs o altres regals. Thanathorn, el jove líder del nou partit Futur Endavant, ha pronosticat que això portaria a una via morta. “Li demano a l’altre bàndol que està intentant formar Govern des de la minoria que pari”, ha demanat.

Temes:

Tailàndia