VIATGE OFICIAL

Xi prova de seduir Itàlia perquè s'afegeixi a la nova Ruta de la seda

La possibilitat que Roma s'adhereixi al pla estratègic xinès el col·loca enmig de la batalla comercial entre Pequín i Washington

El president italià, Sergio Mattarella, recorda al mandatari xinès la necessitat d'un debat sobre els drets humans

zentauroepp47455707 this photo taken and handout on march 22  2019 by the quirin190322200307

zentauroepp47455707 this photo taken and handout on march 22 2019 by the quirin190322200307 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio

Acompanyat per una delegació de 500 persones, el president xinès, Xi Jinping, ha començat aquest divendres la seva primera jornada d’activitats públiques de la seva visita a Itàlia, país que ha desfermat la ira dels Estats Units i el recel de Brussel·les i França pel seu anhel d’estrènyer llaços amb la Xina. "Entre nosaltres [Roma i Pequín] no hi ha conflictes d’interès fonamentals", ha puntualitzat el mandatari xinès. El seu objectiu oficial en aquest viatge és la firma –que probablement es formalitzarà dissabte– d’un memoràndum d’adhesió amb el Govern italià perquè Itàlia s’afegeixi al pla de la nova Ruta de la seda. 

Aquest megaprojecte d’inversions massives xineses, que Itàlia espera que vagi acompanyat amb un augment del’intercanvi comercial entre els dos països, ha dominat les converses de Xi a Roma. És essencial que "els intercanvis comercials siguin en les dues direccions" i que la competència sigui "lleial", li ha dit el president italià, Sergio Mattarella, al recordar-li també la necessitat d’un debat sobre els drets humans.

La Xina també vol "un comerç flux d’inversions que tingui dues direccions", ha respost Xi.

Malgrat els dies de debats i polèmiques sobre les conseqüències geopolítiques que aquest viatge pugui portar per a l’Executiu de Roma, les autoritats italianes no han escatimat a l’hora d’homenatjar el mandatari xinès. L’Ajuntament de la capital ha arribat a paralitzar el centre de la ciutat per a la visita i el Ministeri de Cultura fins i tot li ha tornat al Govern xinès gairebé 800 peces arqueològiques que pertanyien al país asiàtic. 

L’ombra de Bannon

Una absència significativa ha sigut, en canvi, la del vicepresident i ministre d’Interior, Matteo Salvini, que dies abans a l’arribada de la delegació xinesa va reiterar en múltiples ocasions els seus dubtes sobre estrènyer nous llaços amb Pequín. No s’aprovarà cap projecte que impliqui la "colonització" d’Itàlia, va arribar a dir el líder de la Lliga.

Notícies relacionades

Un argument que alguns analistes van interpretar com una picada d’ullet de Salvini a Washington, el país que ha transmès les crítiques més ferotges a Itàlia per la seva decisió d’adherir-se al pla de Pequín.  Reforçant aquesta hipòtesi, aquesta setmana va aterrar a Roma Steve Bannon, l’ideòleg del supremacisme blanc i exestrateg en cap del president nord-americà, Donald Trump.

Segons va exposar Bannon a Roma aquest dijous, els xinesos tenen "una estratègia rapaç per aldomini del món, que és el que volen, molt més enllà d’aconseguir un port al Mediterrani". Els resultats de les pressions d’uns i altres només es podran analitzar definitivament quan la realitat hagi dissipat els efectes teatrals i que la visita de Xi a Itàlia, aquest diumenge, s'acabi. 

Temes:

Xina Itàlia