CATÀSTROFES NATURALS

Més de 200 persones desaparegudes a Moçambic i Zimbàbue després del devastador cicló

La Creu Roja ha obert una web per ajudar les famílies a trobar els seus

zentauroepp47453747 mozambique190322114222

zentauroepp47453747 mozambique190322114222 / YASUYOSHI CHIBA

1
Es llegeix en minuts

Més de 200.000 persones estan desaparegudes peldevastador impacte del cicló 'Idai' al sud-est de l’Àfricacicló 'Idai' .

En un comunicat, el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) ha indicat que els desapareguts, la majoria a Moçambic i Zimbàbue, estan registrats en una plataforma digital que ha obert per ajudar les famílies a buscar parents dels quals no hi ha rastre. No obstant, va advertir, "aquest número és probable que augmenti de forma significativa una vegada es restableixin els serveis en moltes comunitats sense electricitat i accés a internet".

"Amb més d’un milió de persones afectades pel devastador impacte del cicló 'Idai', moltes famílies a MoçambicZimbàbue i Malawi estan separades o han perdut el contacte", va recalcar el Comitè.

"L’agonia de no saber què els ha passat als teus éssers estimats en un desastre com el cicló ‘Idai’ és indescriptible", va manifestar Diane Araujo, delegada del CIRC desplegada a la ciutat moçambiquesa de Beira, que va quedar destruïda en gairebé la seva totalitat per la catàstrofe.

La web (https://familylinks.icrc.org/cyclone-idai/en/Pages/Home), habilitada en anglès i portuguès, és "un primer pas per oferir a les famílies un lloc central en el qual puguin compartir i buscar informació sobre els seus éssers estimats desapareguts", va afegir Araujo.

Mig miler de morts

El cicló, que va fuetejar aquests països la setmana passada, ha causat de moment prop de 500 morts d’acord amb les xifres oficials, tot i que se’n temen molts més a mesura que els equips de rescat puguin penetrar en zones que porten dies sota l’aigua.

Moçambic, on el cicló va tocar terra dijous, és el país més afectat i el nombre de morts se situa en 294, segons van informar aquest dijous les autoritats de l’excolònia portuguesa, tot i que es tracta de xifres encara provisionals.

Notícies relacionades

Al veí Zimbàbue, on va avançar 'Idai' divendres passat, el nombre de morts comptabilitzats ha augmentat a 139, segons les últimes xifres facilitades aquest dijous pel Govern, que va decretar dol nacional aquest dissabte i diumenge per la tragèdia.

Abans de formar-se, al canal que separa Moçambic de Madagascar, l’'Idai' era una tempesta tropical que va causar greus inundacions a Moçambic i Malawi, país en el qual han mort 56 persones.