guerra a Síria

Els EUA anuncien que el 'califat' de l'Estat Islàmic ha sigut eliminat a Síria

Les informacions sobre el terreny apunten que la batalla continua en l'últim bastió dels gihadistes

jcarbo47421190 vilanova190322201359

jcarbo47421190 vilanova190322201359

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La Casa Blanca ha anunciat la derrota total d’Estat Islàmic (EI) a Síria, cinc anys després que el grup terrorista declarés el seu ‘califat’ a Síria i a l’Iraq un cop conquerides vastes extensions de terreny als dos països. D’acord amb la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders, els gihadistes han perdut el “100%” del territori que controlaven al país de Bashar al-Assad, una avaluació que segons ha explicat comparteix el Pentàgon. L’anunci s’ha produït sense festes ni triomfalismes, res a veure amb aquell “missió complerta” pronunciat per George W. Bush a bord del portaavions USS Lincoln menys de dues setmanes després de la invasió de l’Iraq el 2003. Sanders ho ha comunicat als periodistes que viatjaven a bord de l’Air Force One de camí a Florida i sense que Donald Trump hi fos present. 

No obstant, les informacions periodístiques que arriben des de la regió afirmen que labatallacontra l’últim bastió d’EI a Síria continua. Diversos centenars de gihadistes i un bon nombre de civils que probablement estan sent utilitzats com escuts humans resisteixen atrinxerats a Baghouz, un poble sirià pròxim a la frontera iraquiana i banyat pel riu Eufrates, segons informa la CNN des del terreny. La campanya per acabar amb ells està sent liderada per les Forces Democràtiques Sirianes, la milícia kurdoàrab finançada pels Estats Units, el país que ha portat la iniciativa a la campanya de bombardejos de la coalició internacional formada per erradicar la bàrbara distopia d’EI. 

Cèl·lules dorments

Notícies relacionades

Fa només uns dies el Pentàgon va reconèixer que, si bé s’ha recuperat la pràctica totalitat del territori gihadista a Síria, encara queden prop de20.000 militants actiusd’EI a Síria i l’Iraq, cèl·lules dorments que esperen la seva oportunitat per actuar. Abans que la Casa Blanca fes el seu anunci, Trump ja havia donat per liquidat EI. “Acabem d’ocupar el 100% del territori”, va dir el 28 de febrer en un discurs davant les tropes nord-americanes a Alaska. “Continueu sentint que és el 90% o el 92% del califat a Síria. Ara és el 100%, l’acabem d’ocupar”. Dimecres va tornar a recalibrar els temps i va dir que “el califat haurà desaparegut quan caigui la nit”. Va recolzar les seves paraules ensenyant dos mapes que mostraven la presència minvant del grup gihadista des del 2017. 

En qualsevol cas, el gruix de la feina està fet a Síria. A l’Iraq creuen que hi ha una presència més gran dels gihadistes i falta saber com es gestionarà el dia després perquè és més fàcil destruir un grup terrorista que acabar amb la seva ideologia. El cas d’EI és paradigmàtic ja que va sorgir de les cendres d’Al-Qaida a l’Iraq, en part ni els EUA ni els seus aliats àrabs van ser capaços de solucionar els greuges de la població sunnita.