GENOCIDI A EUROPA

El Tribunal de l'ONU eleva la condemna a Karadzic a cadena perpètua

La sentència considera que la pena de 40 anys imposada al genocida serbobosnià és "massa suau"

El Tribunal de l'ONU eleva la condemna a Karadzic a cadena perpètua

Jerry Lampen

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal de l’ONU ha elevat a cadena perpètua la pena imposada al líder serbobosnià Radovan Karadzic, per la seva responsabilitat en el genocidi de Srebrenica el 1995 durant la guerra de Bòsnia. El tribunal, en tràmit d’apel·lació, considera que la condemna inicial de 40 anys de presó és massa suau donadala gravetat dels crims comesos.

Karadzic havia sigut condemnat a 40 anys de presó pelTribunal Penal Internacional per a l’Antiga Iugoslàvia (TPII), però tant la Fiscalia com els seus advocats havien apel·lat la sentència en primera instància.

"Karadzic ha ofert una interpretació alternativa dels fets, però ha errat a l’hora de demostrar errors del tribunal de primera instància", ha dit el jutge president.

Gravetat

Els magistrats han confirmat la culpabilitat de Karadzic pel genocidi de Srebrenica, cinc crims contra la humanitat –persecució, extermini, assassinat, deportació i actes inhumans– i quatre crims de guerra –assassinat, terror, atacs il·legals a civils i presa d’ostatges.

La sentència considera que la Fiscalia no va ser capaç de provar un càrrec addicional de genocidi pels assassinats en alguns municipis de Bòsnia i Hercegovina, però va considerar que la sentència en primera instància de 40 anys de presó "no era raonable" a causa de la gravetat dels crims.

El veredicte ha sigut rebut amb alegria pels familiars de les víctimes, que hores abans la lectura de la sentència van col·locar fotografies dels seus éssers estimats davant del tribunal, mentre que Karadzic es va mostrar immutable en tot moment.

Sense violència

L’exlíder serbobosnià ha demanat per mitjà del seu advocat, Peter Robinson, que els seus seguidors "no reaccionin amb violència" a la condemna. "Karadzic va dir que la política s’ha imposat a la justícia i considera que la sentència ha blanquejat un judici injust", ha exposat el lletrat, que va comparèixer davant dels mitjans entre els crits en contra seu d’algunes mares de Srebrenica que van assistir a la lectura del veredicte.

Notícies relacionades

El procés legal de deu anys "confirma que no hi havia justícia possible", va afegir l’advocat, que va descriure la reacció del seu client "una mica resignada", tot i que va afegir que "s’esperava a la sentència definitiva". "Ell va dir que el preu d’una república de Srpska independent [ens territorial serbi a Bòsnia i Hercegovina, que Karadzic va presidir durant la guerra] és perdre la seva llibertat, però està preparat per assumir aquest cost", va afegir el lletrat.

La cadena perpètua imposada avui és inapel·lable, però Robinson va dir que Karadzic "està determinat a fer tot el possible per donar-li la volta al veredicte". L’única opció legal que li queda a Karadzic és "presentar nous fets que permetin revisar la decisió", va dir Robinson, tot i que va reconèixer que és una alternativa "que poques vegades s’ha donat". 

Temes:

Sèrbia