GENOCIDI A EUROPA
El Tribunal de l'ONU eleva la condemna a Karadzic a cadena perpètua
La sentència considera que la pena de 40 anys imposada al genocida serbobosnià és "massa suau"

El Tribunal de l’ONU ha elevat a cadena perpètua la pena imposada al líder serbobosnià Radovan Karadzic, per la seva responsabilitat en el genocidi de Srebrenica el 1995 durant la guerra de Bòsnia. El tribunal, en tràmit d’apel·lació, considera que la condemna inicial de 40 anys de presó és massa suau donadala gravetat dels crims comesos.
Karadzic havia sigut condemnat a 40 anys de presó pelTribunal Penal Internacional per a l’Antiga Iugoslàvia (TPII), però tant la Fiscalia com els seus advocats havien apel·lat la sentència en primera instància.
"Karadzic ha ofert una interpretació alternativa dels fets, però ha errat a l’hora de demostrar errors del tribunal de primera instància", ha dit el jutge president.
Gravetat
Els magistrats han confirmat la culpabilitat de Karadzic pel genocidi de Srebrenica, cinc crims contra la humanitat –persecució, extermini, assassinat, deportació i actes inhumans– i quatre crims de guerra –assassinat, terror, atacs il·legals a civils i presa d’ostatges.
La sentència considera que la Fiscalia no va ser capaç de provar un càrrec addicional de genocidi pels assassinats en alguns municipis de Bòsnia i Hercegovina, però va considerar que la sentència en primera instància de 40 anys de presó "no era raonable" a causa de la gravetat dels crims.
El veredicte ha sigut rebut amb alegria pels familiars de les víctimes, que hores abans la lectura de la sentència van col·locar fotografies dels seus éssers estimats davant del tribunal, mentre que Karadzic es va mostrar immutable en tot moment.
Sense violència
L’exlíder serbobosnià ha demanat per mitjà del seu advocat, Peter Robinson, que els seus seguidors "no reaccionin amb violència" a la condemna. "Karadzic va dir que la política s’ha imposat a la justícia i considera que la sentència ha blanquejat un judici injust", ha exposat el lletrat, que va comparèixer davant dels mitjans entre els crits en contra seu d’algunes mares de Srebrenica que van assistir a la lectura del veredicte.
Notícies relacionadesEl procés legal de deu anys "confirma que no hi havia justícia possible", va afegir l’advocat, que va descriure la reacció del seu client "una mica resignada", tot i que va afegir que "s’esperava a la sentència definitiva". "Ell va dir que el preu d’una república de Srpska independent [ens territorial serbi a Bòsnia i Hercegovina, que Karadzic va presidir durant la guerra] és perdre la seva llibertat, però està preparat per assumir aquest cost", va afegir el lletrat.
La cadena perpètua imposada avui és inapel·lable, però Robinson va dir que Karadzic "està determinat a fer tot el possible per donar-li la volta al veredicte". L’única opció legal que li queda a Karadzic és "presentar nous fets que permetin revisar la decisió", va dir Robinson, tot i que va reconèixer que és una alternativa "que poques vegades s’ha donat".
- Sentència a Barcelona La caiguda mortal d’un malalt d’ELA arriba als tribunals
- Comerç Shein obre la seva botiga efímera a Barcelona per promocionar el seu model ‘online’
- Educació a Catalunya La recepta dels pares dels trigèmins excel·lents de Cabrils
- Desapareguda des del 5 de juny Apareix morta al costat d’un arbre l’actriu porno Rina Arano
- Blanca i en ampolla La ruta de l’or blanc: les 10 millors orxates de Barcelona
- Detingut per la Guàrdia Urbana Un conductor borratxo i drogat incendia el seu cotxe al xocar contra la catenària del tramvia a Barcelona
- Crisi energètica La inflació de l’eurozona escala cinc dècimes al juny, fins al 8,6%
- La primera cita d’aquest format en set anys Sánchez confirma les dates de l’últim examen del curs: el debat de la nació serà el 12, 13 i 14 de juliol
- Article de Cristina Manzano Apunts per a un món turbulent
- Entrevista a SER Catalunya Jordi Pujol: «Per la gran majoria de la meva família sí que posaria la mà al foc»