terrorisme d'extrema dreta

Tarrant va comprar per internet part de les armes que va utilitzar en l'atemptat de Nova Zelanda

El propietari de la botiga afirma que el terrorista va adquirir l'armament en quatre operacions separades entre el novembre del 2017 i el març del 2018

El supremacista autor de l'atac prescindeix del seu advocat i decideix defensar-se sol per poder utilitzar el tribunal com a altaveu de les seves idees extremistes

A still image taken from video circulated on social media, apparently taken by a gunman and posted online live as the attack unfolded, shows him driving in Christchurch, New Zealand, March 15, 2019.   Social Media Website/Handout via REUTERS TV  ATTENTION EDITORS -  THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES

A still image taken from video circulated on social media, apparently taken by a gunman and posted online live as the attack unfolded, shows him driving in Christchurch, New Zealand, March 15, 2019. Social Media Website/Handout via REUTERS TV ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES / SOCIAL MEDIA (SOCIAL MEDIA WEBSITE/via REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El terrorista d’extrema dreta, Brenton Tarrant, va comprar a través d’internet quatre de les armes que va utilitzar en l’atac en el qual va matar 50 persones, ha confirmat el propietari del negoci Gun City, David Tipple. En roda de premsa, Tipple ha afirmat que va vendre quatre armes de categoria A i munició en tres o quatre operacions separades verificades per la policia entre el novembre del 2017 i el març del 2018.

La primera compra va tenir lloc el mateix mes en què l’australià Tarrant, que va actuar sol en l’atemptat terrorista, va obtenir el permís d’armes de les autoritats de Nova Zelanda, on, segons va escriure en un manifest, s’havia traslladat per entrenar-se per a l’atac. Però malgrat això, "no vam detectar res extraordinari sobre el titular d’aquesta llicència d’armes", va dir Tipple.

Llei d’armes

El propietari ha assegurat que entre el material no figuraven les armes semiautomàtiquesque Tarrant va utilitzar durant l’atac i que va retransmetre en directe a través de Facebook. "Vaig veure el vídeo i vaig veure el rifle [...] que no era de cap de les botigues afiliades a Gun City", ha indicat Tipple.

En un comunicat, Gun City ha mostrat el seu "ple recolzament" a l’anunci de la primera ministra, Jacinda Ardern, d’esmenar la llei d’armes i ha ofert la seva col·laboració per "garantir que qualsevol revisió i canvi de legislació eviti un altre incident". Durant la roda de premsa, Tipple ha evitat abundar sobre això al considerar que "no és dia per obrir el debat sobre armes" i ha remarcat que aquesta discussió és el que buscava l’assaltant.

Tarrant rebutja la defensa

Notícies relacionades

Mentrestant, Tarrantha rebutjat el seu advocat d’ofici i planeja defensar-se sol per l’assassinat d’almenys 50 persones. El lletrat Richard Peters ha dit al diari 'New Zeland Herald' que ha deixat de representar Tarrant, a petició de l’acusat. Peters ha indicat al diari que l’assaltant de 28 anys estava lúcid, no va mostrar cap tipus de penediment i que no li va semblar que fos mentalment inestable més enllà d’expressar el seu ideari extremista.

Tarrant es quedarà a la presó provisional fins al 5 d’abril, quan s’espera que comparegui davant del Tribunal Superior neozelandès, on, segons l’advocat, buscarà utilitzar el procés com a altaveu de la seva ideologia. "Sospito que no evitarà la publicitat i que aquesta serà la manera com afrontarà el judici. La feina del jutge serà dirimir això", ha dit Peters.

Temes:

Nova Zelanda