DECLARACIÓ POLÈMICA

Tajani crea polèmica al dir que Mussolini "va fer coses positives"

El president del Parlament Europeu surt al pas de les crítiques i es declara "antifeixista convençut"

zentauroepp42364501 rom02  roma  italia   02 03 2018   el presidente del parlame180302183726

zentauroepp42364501 rom02 roma italia 02 03 2018 el presidente del parlame180302183726 / FABIO FRUSTACI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les paraules del president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, valorant els èxits en infraestructures del dictador italià Benito Mussolini –"va fer coses positives", va dir– han desencadenat un tsunami de crítiques que sobrepassen les fronteresd’Itàlia  per estendre’s per tota la UE.

De poc, o res, li va servir a Tajani reconèixer-se com un "antifeixista convençut" quan la polèmica començava a créixer i va carregar contra els qui havien malinterpretat les seves paraules. La majoria de partits italians, a excepció del seu propi, Forza Italia, han posat el crit al cel. Un avançament del que va passar alParlament Europeu, que celebra la seva sessió plenària a Estrasburg, on més de la meitat de l’hemicicle va reclamar que Tajani es retractés de les seves paraules i dimitís.

Concretament, ecologistes i l’Esquerra Unitària a l’Eurocambra han demanat la rectificació i, en la seva absència, la dimissió, i els liberals i els socialdemòcrates han instat Tajani que aclareixi en detall la seva argumentació abans de decidir els passos a fer.

"Fins que va declarar la guerra al món sencer seguint a Hitler i es va fer promotor de les lleis racials (contra els jueus des del 1938), a part del tema dramàtic de l’assassinat del líder socialista Giacomo Matteotti, va fer coses positives", va dir Tajani al programa de ràdio 'La Zanzara', quan se li va preguntar sobre aquesta qüestió. Tajani va justificar que Mussolini "va realitzar infraestructures" al país: "Des d’un punt de vista de fets concrets realitzats no es pot dir que no hagués fet res".

"Es pot no compartir el seu mètode, jo no soc feixista ni ho he sigut mai, però si hem de ser honestos, va fer carreteres, ponts, edificis, centres esportius, va rehabilitar part de la nostra Itàlia. Quan es fa un judici històric s’ha de ser objectiu", va dir.

Tajani va continuar assegurant que les lleis racials, en al·lusió a la "raça italiana" i sobretot contra els jueus, van ser una "bogeria" i que la declaració de la segona guerra mundial va ser "un suïcidi que han pagat els italians".

"Alguna cosa se salva"

Interromput pel locutor, que li apunta que "alguna cosa se salva" del llegat de Mussolini, el polític conservador afegeix: "Absolutament sí, certament no era un campió de la democràcia, però algunes coses va fer", va remarcar, posant de nou èmfasi en les obres en infraestructures que al seu parer van realitzar els feixistes.

Notícies relacionades

Posteriorment, Tajani va sortir al pas de les primeres crítiques que va rebre per aquestes paraules per cridar a no instrumentalitzar la seva declaració, amb un missatge en anglès, alemany i italià en el seu perfil oficial de Twitter com a president de l’Eurocambra.

"Que s’avergonyeixi qui instrumentalitza les meves paraules sobre el feixisme. Sempre he sigut un antifeixista convençut. No permeto a ningú que insinuï el contrari. La dictadura feixista, les seves lleis racials, els morts que va causar, són la pàgina més fosca de la història italiana i europea", va considerar.