TRAGÈDIA AL BRASIL

Almenys vuit morts, entre ells cinc nens, en un tiroteig en una escola a Sâo Paulo

Els dos assaltants, que anaven encaputxats, s'han suïcidat després de provocar les morts

sao-paulo / periodico

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Primer van ser els sorolls, inusualment forts. Els alumnes de l’escola Profesor Raúl Brasil van creure que erenfocs artificials, ressons tardans del carnaval. Però qui podia provocar aquests sobresalts a les nou del matí. Aviat es van adonar que tenien l’horror davant dels seus nassos. Luiz Henrique de Castro i Guilherme Taucci Monteiro tenien 25 i 17 anys i un grau d’extraviament que els podia arrossegar a fer el pitjor de la condició humana.

Alguna vegada van cursar en aquesta escola. Van entrar encaputxats a l’escola pública de la perifèria paulista on tots els dies es reben uns mil estudiants. Un d’ells tenia a la jaqueta el dibuix d’una calavera que no era cap altra cosa que l’anunci de com a mínim vuit morts, cinc dels quals, menors.

Primer van atacar l’empleat d’un establiment de rentat de cotxes veí. Després van entrar a l’escola i van disparar contra la coordinadora pedagògica i una altra funcionària. Immediatament es van dirigir al pati i van obrir foc. D’allà van seguir fins al centre de llengües. Els assassins havien utilitzat un revòlver calibre 38, matxets i una ballesta, com si haguessin volgut viure la seva pròpia sèrie de Joc de Trons.  

La policia va arribar vuit minuts més tard, quan el malson s’havia consumat, i es van trobar els cossos sense vida dels atacants: s’havien suïcidat. “No volien res de valor ni de venjança. Només matar tot el món”, va dir un supervivent. “És l’escena més trista que he vist en tota la meva vida”, va dir el governador paulista João Doria (PSDB, centredreta).

Policies a l’entrada de l’escola Raul Brasil, a Suzano, on s’ha produït el tiroteig / MAURICI SUMIYA (AP)

El Brasil téuna de les taxes anuals d’homicidis més esgarrifoses al món(30,3 morts intencionades cada 100.000 habitants). Les escenes de l’escola Raúl Brasil van portar als brasilers el record d’altres episodis similars. El 2002, un jove de 17 anys i fill d’un policia va matar dos companys en una escola a Salvador de Bahía. Un any més tard, a la ciutat paulista de Taiúva, un exalumne de l’escola estatal Coronel Benedito Ortiz va disparar contra alumnes, professors i funcionaris i després es va matar.

L’abril del 2011, als afores de Rio de Janeiro, 12 adolescents van ser massacrats en una escola municipal per un home de 23 anys. Aquell mateix mes, un adolescent de 14 anys que es considerava víctima debullyingva matar un company a cops de ganivet a l’interior de l’estat de Piauí. També aquell any, un alumne de 10 anys va disparar contra una mestra i després es va matar en una altra escola de São Paulo.

Notícies relacionades

El tema de la seguretat va ser un dels cavalls del’extrema dretaper arribar al poder. Jair Bolsonaro ha flexibilitzat elcontrol d’armesamb l’argument que el Brasil està “en guerra”. La tragèdia al Raúl Brasil va irrompre en un moment en què la societat encara se’n fa creus per un altre succés que retrata la violència al Brasil. Un expolicia i veí de Bolsonaro a l’acomodat barri carioca de Tijuca apareix com el principal sospitós de l’assassinat de la militant feministaMarielle Franco. La policia el va detenir juntament amb l’home que conduïa l’automòbil que va intervenir en l’atemptat, també exsotsoficial.

Tots dos havien sigut donats de baixa per la seva vinculació amb les “milícies” parapolicials. “No recordo la seva cara”, va dir el mandatari. Fins al moment no hi ha proves que vinculin als presumptes autors del crim amb l’excapità retirat. El seu fill Flavio, en canvi, té relacions provades amb el “milicià” carioca Fabricio Queiroz, un expolicia de forts vincles amb el crim organitzat.