MILITARISME A RÚSSIA

El Kremlin exhibeix 'trofeus' de la guerra de Síria en un tren que recorre el país

Blindats suposadament arrabassats als grups armats, armes lleugeres i fotografies de la guerra formen part d'una exposició mòbil a bord d'un comboi ferroviari

zentauroepp47152390 people  including russian police officers and cadets  attend190306175047

zentauroepp47152390 people including russian police officers and cadets attend190306175047 / SERGEY PIVOVAROV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Des de Murmansk, a la riba del gèlid mar de Barents, fins a Sebastópol, a l’annexionada península de Crimea. Des de Kursk, molt a prop ja de la frontera amb Ucraïna, fins a Vladivostok, a l’extrem oriental de Rússia.

El 23 de febrer passat, dia en què els russos celebren l’anomenat Dia dels Defensors de la Pàtria, un comboi ferroviari carregat d’objectes suposadament arrabassats a Estat Islàmic o relacionats amb la guerra de Síria, incloent-hi blindats, tancs, avions no pilotats o armes lleugeres, va partir d’una de les estacions de Moscou per recórrer, durant 72 dies les immenses planes encara nevades de Rússia, aturant-se a les principals ciutats del país.

L’exposició itinerant, organitzada pel Ministeri de Defensa, porta per nom 'Avanç a Síria' i pretén conscienciar sobre el perill "que ve de les organitzacions terroristes" i "la tragèdia que pot passar en el futur si no són aturades i suprimides", ha assegurat Andrei Selivanov, un conseller militar que ha participat en la contesa, a l’emissora Radio Sbovoda.

Ciutadans remenen les armes de l’exposició itinerant, al seu pas per Rostov-on-Don. / REUTERS

Allà on el comboi fa una parada en la seva marxa, és rebut per orquestres que reprodueixen antigues cançons militars soviètiques i grups de cadets. Veterans de la segona guerra mundial pronuncien discursos laudatoris sobre el valor de l’Exèrcit rus, malgrat que oficialment, segons la versió del Kremlin, només l’aviació ha participat en el conflicte del país àrab. En la composició del tren no hi falta un vagó reconvertit en botiga de souvenirs on es pot adquirir des de tancs de joguina a samarretes amb la imatge del president Vladímir Putin estampada.

Rússia i les armes químiques

Notícies relacionades

Per tots els porus d’aquesta exposició itinerant es desprèn un marcat to de retret cap a Occident, al qual es culpa d’haver armat els grups insurgents sirians. “Tot el que hi ha aquí és real; és per aquesta raó per la qual mostrem aquests objectes, que van ser produïts en països europeus o americans, perquè els locals o visitants vegin a què ens enfrontem a Síria”, ha explicat a la mateixa publicació el general Aleksándr Iaroixevitx

Un lloc especial l’ocupa un precari equip per a la fabricació d’armes químiques, que, segons els organitzadors de l’exposició, va ser trobat en un soterrani de Duma, una ciutat de la perifèria de Damasc, on precisament va tenir lloc un atac amb aquest tipus de substàncies l’any passat. L’exposició assumeix per complet la versió de Rússia que són els rebels els responsables dels bombardejos amb aquestes armes de destrucció massiva, malgrat que en la majoria dels casos les investigacions internacionals han apuntat amb el dit acusador al règim de Baixar al-Assad i al seu aliat, Rússia.