CURSA ARMAMENTÍSTICA

Detectada activitat en una base de míssils nord-coreana que se suposava desmantellada

Els experts consideren que Pyongyang es vol mostrar desafiador després del fracàs de la cimera de Hanoi

abertran47241564 the sohae satellite launching station launch pad features wh190306094939

abertran47241564 the sohae satellite launching station launch pad features wh190306094939 / HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Imatges per satèl·lit analitzades avui per experts mostren la reconstrucció parcial d’instal·lacions a la base de míssils nord-coreana de Sohae, la qual el règim va anunciar l’any passat que desmantellaria i que no havia mostrat activitat des de fa mesos.

El material analitzat, captat el 2 de març, dos dies després de la cimera de Hanoi, que va concloure sense acord entre els EUA i Corea del Nord, mostra que s’han començat a reconstruir estructures a la plataforma de llançament i al banc de prova vertical per a motors de projectils.

Les imatges, analitzades per separat pel Centre d’Estudis Estratègics i Internacionals (CSIS) i el web 38north (tots dos amb seu a Washington), mostren que el banc de prova vertical ha sigut parcialment reconstruït i al voltant es veuen grues de construcció, vehicles i subministraments diversos.

A la pista de llançament es veu, així mateix, que l’estructura per al transport de projectils sobre raïls està sent reconstruïda a la base, situada al nord-oest del país, al costat de la frontera amb la Xina.

Promesa de paraula

Corea del Nord va començar a desmantellar aquestes dues instal·lacions clau de Sohae el juny passat, després de la primera cimera a Singapur entre el líder nord-coreà, Kim Jong-un, i el president dels EUA, Donald Trump.

Tot i que el règim no es va comprometre a desmantellar Sohae per escrit, Trump va assegurar que el mateix Kim li havia promès de paraula que desmuntaria el centre de llançament, i les obres per desarmar la base es van interpretar com un gest que mostrava la predisposició de Pyongyang a avançar cap a la desnuclearització.

Es desconeixen els motius pels quals el règim ha apostat per restituir aquestes estructures, ja que s’ignora també la data exacta en què van començar les tasques de reconstrucció (entre el 16 de febrer i el 2 de març amb base en les anteriors imatges preses per satèl·lit).

Notícies relacionades

Els analistes del CSIS creuen que podria indicar que Corea del Nord vol mostrar-se desafiadora després que els EUA rebutgessin a Hanoi les seves demandes per a l’aixecament de sancions.

Pyongyang i Washington donen versions diferents sobre el que cada costat va posar sobre la taula, però la cita de Hanoi va deixar clar que el desacord planeja sobre el nombre d’instal·lacions i actius del programa nuclear nord-coreà que es desmantellarien i el volum de sancions internacionals sobre Pyongyang que s’alleujaria com a contrapartida.