PROCÉS JUDICIAL

L'hereva de Huawei demanda el Canadà per la seva detenció

Meng Wangzhou al·lega "greus violacions" dels seus drets civils

zentauroepp47184876 file  in this jan  29  2019  file photo  huawei chief financ190302164410

zentauroepp47184876 file in this jan 29 2019 file photo huawei chief financ190302164410 / Darryl Dyck

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Contra el Govern, contra la policia muntada i contra l’agència de duanes. Meng Wangzhou, l’hereva de Huawei, ha demandat el Canadà per “greus violacions” dels seus drets civils durant la seva detenció. El contraatac confirma que el procés d’extradició serà procel·lós i que els seus experimentats advocats exploraran totes les vies per entorpir-lo.

La denúncia, presentada davant el Tribunal Suprem de la Colúmbia Britànica, al·ludeix a la detenció de Meng practicada el passat 1 de desembre a l’aeroport de Vancuver quan anava a embarcar cap a Mèxic. Els advocats asseguren que la vicepresidenta executiva va ser detinguda i interrogada “sota l’aparença d’un procediment rutinari” per extreure-li informació. Aclareix l’escrit que el personal duaner va requisar els seus aparells electrònics, va obtenir les seves contrasenyes i de forma il·legal va consultar el seu contingut.

A Meng no se la va informar fins tres hores després de les greus acusacions que pesaven sobre ella per aconseguir la seva col·laboració voluntària, assenyala l’escrit. “Els funcionaris, de forma intencionada, no la van advertir de les veritables raons de la seva detenció, del seu dret a la defensa ni del seu dret a mantenir silenci”, relata.

“Aquest cas constitueix un deliberat i premeditat esforç per part dels funcionaris acusats d’obtenir evidències i informació de la demandant en unes formes que sabien que constituïen serioses violacions dels seus drets”, continua la denúncia. La seva detenció, resumeix, va ser “il·legal i arbitrària”. Ni Ottawa, ni l’Agència de Serveis Duaners del Canadà, ni la Reial Policia Montada del Canadà han respost fins al moment a les acusacions sobre una grollera detenció més pròpia de la Xina que de l’admirable democràcia nord-americana.  

Decisió sobre l’extradició

La denúncia ha sigut interposada un dia després que el Canadà donés llum verda al procés que decidirà si Meng és finalment extradida els Estats Units. L’hereva del gegant tecnològic anirà davant el tribunal el 6 de març per ser informada de l’inici de la fase oral. El jutge li va imposar extremes mesures de vigilància i una fiança de 7,5 milions de dòlars. Meng no pot abandonar la capital, on resideix i posseeix mansions on complirà l’arrest domiciliari fins al final del procés. Els experts calculen que el desenllaç podria demorar-se durant anys.

Meng ha sigut acusada pels Estats Units de gairebé dues dotzenes de càrrecs de frau i conspiració. Assegura Washington que hauria enganyat bancs a través de complexes xarxes de filials per violar l’embargament nord-americà.  

Meng és filla del mític Ren Zhengfei, que va crear el 1987 amb l’equivalent de 2.500 euros la multinacional que avui s’expandeix als cinc continents. El 2013 formava part del consell de la companyia Skycom quan va intentar vendre computadores Hewlett Packard a la principal empresa telefònica de l’Iran. Skycom té vincles amb Huawei, segons informacions periodístiques.

Notícies relacionades

La detenció d’una de les seves més rutilants empresàries ha descompost sense remei la Xina. El procés ha sigut qualificat per Pequín i la seva premsa com un “abús del tractat d’extradició bilateral” entre el Canadà i els Estats Units i són habituals les referències a les motivacions polítiques i econòmiques. És més que probable que Meng sigui un motiu de pressió en la pròxima ronda de negociacions sino-nord-americans per resoldre la guerra comercial. 

Donald Trump, president nord-americà, ja va revelar al febrer que intervindria en el procés si així beneficiava la seguretat nacional o servia per aconseguir concessions comercials de la Xina. Meng és, segons Pequín, una víctima col·lateral de la fragorosa guerra comercial que lliuren les dues grans potències mundials.

Temes:

Canadà Huawei