LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

El fotògraf egipci Shawkan, alliberat després de complir cinc anys de presó

El reporter gràfic va ser arrestat el 2013 mentre treballava durant el desallotjament d'una plaça cairota en el qual les forces de seguretat van matar centenars de partidaris del president islamista enderrocat Mohamed Mursi

La justícia d'Egipte el va acusar d'assassinat, intent d'homicidi, possessió d'armes i pertinença als Germans Musulmans, grup declarat terrorista pel règim del president Abdel Fattah al-Sisi

zentauroepp47218715 shawkan190304094603

zentauroepp47218715 shawkan190304094603 / KHALED ELFIQI

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba

Les autoritats egípcies han posat en llibertat aquest dilluns al fotoperiodista egipci Mahmud Abdelshakur abu Zeid, conegut pel seu àlies, ‘Shawkan’, després d’haver complert una condemna de cinc anys de presó en la causa per la matança de la plaça de Rabaa al-Adawiya, l’agost del 2013, segons va confirmar el seu advocat, Taher Abu al-Nasser, a diversos mitjans de comunicació.

Shawkan ha sigut alliberat a les 6 del matí, hora local, (les 04.00 GMT) a la comissaria de policia d’Al Haram, a Gizeh, al Caire, on viuen ell i la seva família.

Feia gairebé dues setmanes que el fotògraf era a la comissaria per firmar la seva llibertat, però "estava esperant el permís de la Seguretat Nacional", va indicar l’advocat, que desconeix més detalls sobre el retard del procediment.

A la sortida de la comissaria, l’esperaven el seu pare i el seu germà emocionats. Al cap de pocs minuts de retrobar-se amb ells, la fotografia de tots tres, amb un ampli somriure, circulava per les xarxes socials. En el compte de Twitter de la campanya que es va organitzar per demanar el seu alliberament, la imatge anava acompanyada del missatge: "Shawkan és lliure".

Premiat per la UNESCO

El fotògraf va ser arrestat el 14 d’agost del 2013 a la plaça de Rabaa al-Adawiya, al Caire, mentre les forces de seguretat egípcies assassinaven desenes de persones en el desallotjament a matadegolla del lloc. Allà es concentraven partidaris del president egipci islamista Mohamed Mursi, enderrocat el juliol del 2013 per un cop d’Estat liderat per l’actual cap d’Estat egipci, Abdel Fattah al-Sisi. Entre 600 i 800 persones, segons la font, van morir en el desallotjament.

El treball de Shawkan, fotògraf independent a qui l’Organització de l’ONU per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) va concedir el premi a la llibertat de premsa, es va publicar a ‘Time’, ‘The Sun’, ‘Die Zeit’, ‘Bild’ i la web de la BBC.

El fotoperiodista es trobava realitzant la seva feina a la plaça Rabaa, però el van arrestar junt amb dos reporters estrangers que van ser alliberats posteriorment. A Shawkan el van tancar a la presó de Tora, on ha passat cinc anys confinat en presó preventiva, malgrat que la llei egípcia estableix un màxim de dos anys en aquesta condició. Quan va ser sentenciat, el setembre passat, ja gairebé havia complert la condemna, però no el van alliberar i li van imposar sis mesos més de presó per no pagar una multa per "destruir propietats públiques i privades".

Dirigents islamistes en la mateixa causa

El març del 2016, les autoritats van acusar aquest reporter gràfic, que ara té 31 anys, d’assassinat, intent d’homicidi, reunió il·legal, possessió d’armes i pertinença als Germans Musulmans, grup declarat terrorista per les autoritats egípcies el 2013. Dirigents islamistes i participants en les protestes de la plaça van ser acusats en la mateixa macrocausa.

La campanya llançada per diverses oenagés internacionals com Amnistia Internacional (AI) perquè alliberessin el fotògraf va servir per difondre el seu cas i conscienciar l’opinió pública, però no va aconseguir que la justícia egípcia el deixés en llibertat abans.

La seva estada a la presó ha sigut un calvari per a aquest jove fotògraf, el gest del qual simulant disparar una càmera amb un somriure, darrere de la reixa on situaven els acusats en les sessions del judici, es va fer famós.

Notícies relacionades

Els metges li van diagnosticar hepatitis C, malnutrició, anèmia i depressió en el temps que va estar empresonat, i la seva família va assegurar que no els van permetre donar-li la medicació necessària.

Shawkan estarà cinc anys sota vigilància i haurà de presentar-se a la comissaria periòdicament, entre les 6 de la tarda i 6 del matí, segons va indicar el seu advocat.