COP A LA CASA BLANCA

Més de 50 experts en seguretat nacional impugnen l'emergència de Trump

Un total de 58 alts càrrecs del Govern dels EUA neguen que hi hagi una crisi a la frontera

fcasals46496933 president donald trump tours the u s  border with mexico at 190111082310

fcasals46496933 president donald trump tours the u s border with mexico at 190111082310 / Evan Vucci

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Van servir en els escalafons més alts de l’aparell de seguretat nord-americana. Són demòcrates i republicans. I tots ells han unit forces per denunciar l’emergència nacional declarada pel president Donald Trump fa dues setmanes a la frontera amb Mèxic. “Sota cap avaluació creïble hi ha indicis que existeixi avui una emergència nacional que permeti al president recórrer a fons destinats a altres finalitats per construir el mur a la frontera sud”, diu la carta firmada per 58 experts en seguretat nacional. La missiva porta la firma dels exsecretaris d’Estat Madeleine Albright i John Kerry; l’exconsellera de seguretat nacional, Susan Rice; l’extitular de Defensa, Ashton Carter; l’antic director de la CIA Leon Panetta o l’exambaixador davant l’ONU Thomas Pickering

La declaració conjunta dels ex alts càrrecs de l’Administració cerca contrarestar els arguments de la Casa Blanca i servir com a opinió qualificada en les demandes judicials presentades contra la controvertida decisió del president. Fa només uns dies, 16 estats, tots ells liderats per governadors demòcrates tret de Maryland, van presentar una demanda conjunta contra la declaració d’emergència. El recurs argumentava que la maniobra de Trump és inconstitucional perquè viola “flagrantment la separació de poders”, mentre posa en perill els recursos naturals i els interessos econòmics de la població dels seus estats. 

Demandes separades

Però el seu no és l’únic litigi que impugna la decisió de Trump d’invocar els poders extraordinaris de l’Executiu per obtenir els fons que li va negar el Congrés per a la construcció del mur. Diverses organitzacions com la Unió de Llibertats Civils Americanes (ACLU) han presentat les seves pròpies demandes per separat. 

Això en el pla judicial perquè també s’espera un contraatac polític. A instàncies dels demòcrates, el Congrés votarà aquesta mateixa setmana una resolució per bloquejar la declaració d’emergència. La iniciativa té pràcticament assegurada la seva aprovació a la Cambra baixa, on l’oposició té majoria, i no es descarta que superi també el Senat, on en tindria prou amb un grapat de vots republicans. En qualsevol cas, la Casa Blanca ja ha suggerit que Trump vetarà la resolució si acaba sent aprovada, per la qual cosa tot quedaria en una mera repulsa política sense conseqüències legals. 

Descens d’entrades il·legals

Notícies relacionades

La carta dels experts en seguretat nacional es recolza en les estadístiques oficials per disputar la suposada “invasió” d’immigrants, drogues i traficants de persones invocada per Trump per justificar l’emergència. Constata que la xifra d’entrades il·legals als EUA és una de les més baixes dels últims 40 anys, una xifra que es deriva dels immigrants agafats a la frontera. Això mateix reflecteixen les dades de les anomenades entrades no detectades. Dels 851.000 immigrants que es van colar al país el 2006 es va passar a només 62.000 el 2016. 

Els signants de la missiva també disputen que el mur hagi de servir per frenar el narcotràfic perquè la “gran majoria d’opioides” (principalment heroïna) entren al país a través de les duanes oficials. A tall de conclusió afirmen que la declaració d’emergència “soscava la seguretat nacional dels EUA i els seus interessos en política exterior”.