TEMPESTA A WASHINGTON

Principi d'acord per evitar un altre tancament parcial de l'Administració dels EUA

Trump ha de donar el vistiplau a un acord que no atorga finançament per a tot el mur

zentauroepp46931718 congreso190212095430

zentauroepp46931718 congreso190212095430 / JOE RAEDLE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Republicans i demòcrates al Congrés dels EUA han anunciat un principi d’acord per evitar aquest divendres un nou tancament parcial administratiu tancament parcial administratiutot i que encara s’ha de veure si la Casa Blanca dona el seu vistiplau.

El pacte potencial inclou menys de 1.400 milions de dòlars per a 88 quilòmetres de tanques, molt lluny dels 5.700 milions que ha reclamat el president per a 230 quilòmetres de nou mur. I tot i que els demòcrates han retirat la seva demanda que es redueixin de 20.700 a 16.500 els llits que ICE, l’agència que s’encarrega d’arrestos i deportacions, manté per tenir en custòdiaimmigrantscapturats dins dels EUA, sí que haurien aconseguit reduir un 17% el nombre total, que inclou llits per als qui demanenasili els qui són capturats a la frontera. En el seu míting a El Paso Trump va dir que no havia estudiat encara a fons el potencial acord del Congrés.

"Hem arribat a un acord en principi entre nosaltres en tot el que es refereix a seguretat nacional i les altres sis lleis", va explicar a periodistes el senador republicà Richard Shelby, que va dir que la proximitat d’un nou tancament administratiu va posar en alerta els legisladors.

Vistiplau de Trump

L’acord ha de comptar ara amb el vistiplau de Trump, que encara no s’ha pronunciat sobre això i que ha de ratificar-lo si el Congrés arriba a aprovar-ho perquè així serveixi per evitar el tancament administratiu quan s’esgotin els fons actuals divendres. Quan li van preguntar sobre si la Casa Blanca recolza l’acord, Shelby va respondre: "Això creiem. Això esperem".

Notícies relacionades

Per la seva part, lacongressista demòcrata Nita Lowey, que va participar de les negociacions, va dir que la presidenta de la Cambra baixa, Nancy Pelosi, recolza el pacte i que esperen presentar un projecte de llei definitiu aquest dimecres. "Alguns se n’alegraran, d’altres no se n’alegraran", va agregar Lowey, sobre com rebran els seus col·legues demòcrates l’acord.

Feia setmanes que demòcrates i republicans negociaven després que el desacord entre tots dos sobre la seguretat fronterera produís entre el desembre i el gener un tancament administratiu de 35 dies, el més llarg de la història als EUA.