CRISI A FRANÇA

Un 'armilla groga' perd una mà en uns disturbis a París

L'home va agafar una granada lacrimògena llançada pels antiavalots amb la intenció de reexpedir-la contra els agents i l'artefacte va esclatar

zentauroepp46886630 paris  france   09 02 2019   street medics evacuate a protes190209165648

zentauroepp46886630 paris france 09 02 2019 street medics evacuate a protes190209165648 / CHRISTOPHE PETIT TESSON

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un manifestant que participava en la protesta dels armilles grogues a París ha perdut una mà durant els enfrontaments amb les forces de l’ordre, quan un grup intentava forçar els reixats de seguretat de l’Assemblea Nacional. Segons fonts policials citades per la cadena "BFM TV", l’home va agafar una granada lacrimògena llançada pelsantiavalots amb la intenció de reexpedir-la contra els agents, però l’artefacte li va esclatar a la mà i l’hi va arrencar.

Els enfrontaments van tenir lloc a la porta de l’Assemblea Nacional, seu del Parlament francès, durant el 13è dissabte de protestes del moviment. Els bombers van evacuar el ferit, que segons els testimonis no vestia la peça identificativa dels qui s’adhereixen a aquest moviment que es manifesta a França contra el Govern d’Emmanuel Macron des del novembre passat.

La prefectura de Policia de París ha confirmat passat el migdia que no hi havia detinguts fins al moment. La protesta s’ha repetit aquest dissabte a les principals ciutats del país, com Marsella, Niça, Bordeus Montpeller, on no s’han registrat incidents fins ara.

A París, la marxa recorre les principals institucions del país, des de l’Arc del Triomf, passant pelMinisteri d’Afers Estrangers, l’Assemblea Nacional i el Senat, on es dirigien, després de l’accident en què un home va perdre la mà. 

Horitzó polític

Mentrestant, i mentre que els més radicals rebutgen qualsevol forma de representació política, els sectors més moderats continuen buscant la manera d’organitzar-se de cara a les eleccions europees del mes de maig. Almenys quatre grups que es reivindiquen com a armilles grogues han manifestat la seva intenció de constituir-se en partit.

Notícies relacionades

Éric Drouet, el rostre més visible del sector radical, s’ha apressat en desqualificar-los a l’estimar que no representen el moviment. "Tenen tota la llibertat a presentar-se a títol personal, però no amb el nom dels ‘armilles grogues’, per això els hem demanat que retirin aquesta denominació", ha comentat aquest camioner de 33 anys.

La promotora d’una d’aquestes llistes per a les pròximes europees, Ingrid Levavasseur, es va reunir aquesta setmana a Itàlia amb el líder del Moviment 5 Estrelles (M5S), Luigi Di Maio, que tempteja una possible aliança. Aquesta trobada ha precipitat un conflicte diplomàtic entre Itàlia i França, que va cridar a consultes el seu ambaixador a Roma.