VÍCTIMES DE COPS

Els 'armilles grogues' denuncien la violència policial

El Consell d'Estat francès va legitimar l'ús de les pilotes de goma per dispersar manifestants

zentauroepp46814123 combo  this combination of pictures created on february 02  190203125729

zentauroepp46814123 combo this combination of pictures created on february 02 190203125729 / LUCAS BARIOULET

3
Es llegeix en minuts
Efe

Els ‘armilles grogues’, el moviment contestatari que ha agitat la política francesa des que va començar el novembre de 2018, es va abocar aquest dissabte a denunciar la violència policial en diverses protestes com la de París, en què es van registrar moments de tensió.

La manifestació parisenca va viure aldarulls entre els manifestants i la policia, que va llançar gasos lacrimògens i pilotes de goma a la cèntrica plaça de la República, on es van reunir milers de participants procedents de la plaça de Daumesnil, on al migdoa havia començat la marxa que va recórrer uns sis quilòmetres per la capital francesa.

Es van registrar 30 detencions i un sindicat estudiantil va denunciar que un jove va resultar ferit per una pilota de goma, però, segons els manifestants, en van ser més.

Segons el Ministeri de l’Interior, a tot França hi va haver 58.600 participants, menys que els 69.000 del dissabte anterior. Entre les mobilitzacions més nombroses van destacar la de París, en què els mitjans francesos van estimar una afluència de 13.800 persones, i la de Valence (sud-est), amb 5.400.

Dimissió de Macron

“La violència policial és insuportable. Ens prohibeixen manifestar-nos i ens disparen sense cap raó. Hi ha una gran repressió. Hi ha molts ferits. Vam néixer com un moviment pacifista i no s’entén aquesta violència”, va dir a Efe M. Leduc, de 36 anys, un dels integrants de la protesta de París.

Els milers de participants que van partir de Daumesnil van denunciar que els ‘armilles grogues’ són objecte d’accions desproporcionades per part de les forces de l’ordre i molts van retre homenatge als ferits de les últimes setmanes.

Jérôme Rodrigues, un dels símbols del moviment des que va denunciar haver sigut ferit a l’ull dret per un projectil policial, es va afegir a la protesta entre crits de joia dels activistes. Rodrigues, pujat a una tarima, va demanar la dimissió del president francès, Emmanuel Macron, i va incentivar els manifestants a l’inici de la marxa, en què van figurar diversos líders de facto del moviment, entre ells el camioner Eric Drouet.

“Les pilotes de goma no s’utilitzen de manera correcta, i per això volem que es prohibeixin (...). Volem destacar els ferits en aquesta protesta, perquè els mitjans de comunicació els ignoren”, va declarar a Efe Drouet, que va calcular més de 100 ferits a l’ull pels trets policials, alguns d’ells amb lesions irreversibles. “L’Estat els ha deixat en total abandonament”, va denunciar l’home, d’uns trenta anys, qui va ser a l’origen de l’organització de la primera gran protesta nacional del moviment, el 17 de novembre.

Pilotes de goma

La manifestació d’aquest dissabte té lloc un dia després que el Consell d’Estat emparés que la policia pugui utilitzar pilotes de goma per controlar possibles aldarulls en aquestes manifestacions. Des del 17 de novembre, hi ha hagut nombrosos enfrontaments violents durant les marxes, el més cèlebre el del 2 de desembre, quan va ser saquejat l’Arc del Triomf parisenc.

Notícies relacionades

La mobilització d’aquest dissabte també coincideix amb la presentació de diverses llistes a les eleccions europees de maig de grups que es reivindiquen com a membres d’‘armilles grogues’.

Drouet, un assidu als debats televisius erigit en figura dels activistes per la seva detenció a inicis de gener, va asseverar que les llistes presentades “no són representatives” del moviment. “Nosaltres no som en aquest debat (presentar-se o no a les europees). Aquestes llistes tenen tota la llibertat a presentar-se a títol personal, però no amb el nom dels ‘armilles grogues’, per això els hem demanat que retirin aquesta denominació”, va adduir el camioner.