CRISI AL PAÍS CARIBENY

Guaidó demana als militars veneçolans que deixin passar l'ajuda humanitària

Camions amb aliments i medicines s'amunteguen a la frontera de Colòmbia davant de la negativa de Maduro de deixar-los entrar

zentauroepp46875919 venezuela190208174631

zentauroepp46875919 venezuela190208174631 / CARLOS GARCIA RAWLINS

3
Es llegeix en minuts
Agencias

El president encarregat de Veneçuela, Juan Guaidó, ha donat per iniciada l’operació perquè l’ajuda humanitària entri al país després de l’arribada del primer comboi a la ciutat colombiana de Cúcuta, a la frontera entre tots dos països. Una ajuda, no obstant, que ara per ara està bloquejada al pas fronterer per ordre de l’Executiu de Nicolás Maduro. “Ahir va ser un dia històric. Rebem el primer carregament d’ajuda humanitària al centre de provisió de Cúcuta”, ha dit el líder opositor en un vídeo difós per Twitter. Camions carregats amb ajuda humanitària enviada pels Estats Units van arribar dijous a la ciutat fronterera, on s’emmagatzemarà.

“Això només és el principi, és la primera part de l’ajuda, però vindran molts centres de provisió. Hem parlat d’alguns punts addicionals a Colòmbia i el Brasil”, ha afegit Guaidó, que davant del bloqueig ordenat per Maduro ha apel·lat directament a la consciència dels militars veneçolans, els responsables de controlar els passos fronterers. “Sabem que vostès i les seves famílies també són víctimes d’aquesta emergència. És a les seves mans permetre que les seves famílies rebin l’ajuda humanitària que necessiten”, ha recalcat Guaidó.

Corredor humanitari

L’autoproclamat ha destacat que es crearà un “corredor humanitari” de manera que hi hagi “un flux permanent d’ajuda”, i ha promès que els aliments i medicaments, bàsicament, es repartiran “sense distinció, sense cap tipus de discriminació política”. “¡Què l’usurpador no s’atreveixi a robar el menjar i les medicines ara que ha robat els somnis i les oportunitats del poble de Veneçuela”, ha advertit Guaidó.

El líder opositor ha reiterat el seu agraïment a la comunitat internacional, fent una menció especial a Colòmbia i els Estats Units, perquè "avui l’ajuda humanitària és una realitat gràcies al recolzament de les democràcies del món", i ha instat els veneçolans a preparar-se per al repartiment. "Continuem sumant esforços", ha conclòs.

El grup de Montevideo

Per la seva part, el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, va insistir aquest divendres que la solució a la crisi de Veneçuela passarà pel diàleg de les parts després de la reunió feta dijous a Montevideo (Uruguai) entre representants de diversos països de la UE, entre els quals Espanya, i de l’Amèrica Llatina per tractar el conflicte.

"Hi ha una polarització sobre aquest tema i hi ha molts arguments. I nosaltres el que volem és el diàleg", va afirmar López Obrador, que va reiterar els motius pels quals Mèxic no es va afegir al Grup de Contacte Internacional sobre Veneçuela. "Per mandat constitucional, no podem donar suport a la ingerència política en d’altres països", va reiterar el president mexicà, que no obstant sí que aposta decididament per una solució dialogada que permeti a Veneçuela sortir de la crisi política i humanitària en què està sumida.

Maduro, pel diàleg

Notícies relacionades

Obrador també va aplaudir l’arribada d’ajuda humanitària a Veneçuela, tot i que va instar a no "barrejar" aquest tipus de donacions amb els "assumptes polítics". "Volem la pau", va assegurar, i va apel·lar una vegada més a la Constitució mexicana i el principi de no intervenció, a l’autodeterminació dels pobles, la solució pacífica de les controvèrsies i el respecte als drets humans. "És un conjunt de principis que en el cas de Veneçuela ens obliguen a actuar així. I ho faríem amb qualsevol altre cas", va subratllar.

Per la seva banda, Maduro ha assegurat aquest divendres estar disposat a reunir-se amb els enviats del grup de contacte internacional impulsat per la UE que busca crear les condicions perquè es puguin convocar unes noves eleccions "justes" i "lliures" al país. "Estic a punt i disposat a rebre qualsevol enviat del grup de contacte", va assegurar Maduro en una roda de premsa al palau presidencial de Miraflores sobre aquest grup compost per països europeus i llatinoamericans.