DISCURS SOBRE L'ESTAT DE LA UNIÓ

Stacey Abrams dona la resposta demòcrata: "Necessitem que Trump digui la veritat"

L'excandidata a governadora de Geòrgia, primera dona negra a oferir la rèplica, alerta sobre la supressió de vot de minories

Les denúncies a Trump i els republicans en temes com immigració, sanitat i treballadors anticipen els eixos de la campanya del 2020

Former Georgia gubernatorial candidate Stacey Abrams delivers the Democratic response to the U.S. President Donald Trump’s State of the Union address in this still frame taken from video, in Washington, U.S., February 5, 2019.  REUTERS/Reuters TV

Former Georgia gubernatorial candidate Stacey Abrams delivers the Democratic response to the U.S. President Donald Trump’s State of the Union address in this still frame taken from video, in Washington, U.S., February 5, 2019. REUTERS/Reuters TV / REUTERS TV (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Donar la resposta oficial de l’oposició als discursos sobre l’estat de la unió als Estats Units és sempre una tasca desagraïda: és una intervenció preparada per endavant que no pot donar contestació immediata a punts concrets plantejats pel president al Congrés, sol convertir-se en un exercici predictible i genèric i sovint és analitzat més per detalls o ficades de pota que pel contingut. Aquest dimarts, no obstant, la demòcrata Stacey Abrams va elevar una mica l’encàrrec complicat. “Tot i que estic molt decebuda amb l’enfocament del president als nostres problemes no vull que fracassi, però necessitem que digui la veritat i que respecti els seus deures i l’extraordinària diversitat que defineix Amèrica”, va dir en un moment d’una intervenció en què un dels eixos va ser la denúncia delsesforços republicans per suprimir el vot de les minories.

Abrams, que va ser candidata a governadora de Geòrgia en les últimes legislatives i que s’ha convertit en la primera dona negra a donar una d’aquestes respostes, va escollir un saló en una seu sindical a prop d’Atlanta com a escenari i va parlar amb un grup d’activistes i treballadors darrere seu. I en poc més d’11 minuts va filar un discurs en què va denunciar amb contundènciales polítiques i accions de Donald Trump, i dels republicans en general, en qüestions com immigraciósanitat i treball, les mateixes línies principals per les quals es dona per fet que se centrarà la campanya per a les eleccions presidencials del 2020.

Contra el mur

Abrams va denunciar el recent tancament parcialdel Govern com “un truc maquinat pel president”,al qual va criticar per utilitzar els treballadors federals com a“peons per a guanys polítics”. Va tombar també la insistència de Trump a construir un mur i va assaltar les seves polítiques migratòries, com la separació de famílies, alhora que defensava la posició demòcrata. “El tractament amb compassió a la frontera no és el mateix que fronteres obertes”, va dir Abrams, que va declarar que “Amèrica es fa més forta per la presència d’immigrants, no murs”.

Notícies relacionades

La seva intervenció també va incloure la denúncia de la reforma fiscal, que en les seves paraules “ha manipulat el sistema contra la gent treballadora”,i una defensa dels sindicats, que fa dècades que estan sota assalt republicà. Va denunciar, així mateix, la“tímida política de la Casa Blanca per lluitar pelcontrol d’armes de foc” i va exigir la defensa dels triomfs aconseguits en matèria sanitària amb la reforma de Barack Obama. També va posar el focus enl’educació  i en la lluita contra canvi climàtic, absent en el discurs de Trump, per la salut reproductiva o pel respecte de drets de la comunitat LGTB.

La supressió de vot

Ningú potser estava més ben posicionada que la mateixa Abrams per remarcar la denúncia demòcrata dels intensificats esforços republicans per suprimir el vot de minories, un dels elements que van influir en la seva derrota i que va qualificard’“amenaça a la democràcia”.I tot i que va dir reconèixer els resultats de les legislatives també va recordar: “La supressió de vots és real: des de fent més difícil registrar-se fins a traslladar o tancar centres de votació o rebutjar paperetes legals [...] Necessitem eleccions lliures i justes. És la pròxima batalla per la nostra democràcia, una en què tots els ciutadans elegibles per votar puguin tenir la seva veu sobre la visió que volem per al nostre país”.