ALERTA A AMÈRICA DEL NORD

El fred polar paralitza part de l'oest dels EUA amb temperatures de -30º

Cinc persones han mort fins al moment a causa de les greus condicions ambientals

Els registres superen els de Sibèria o el pol Sud i obliguen a interrompre nombrosos serveis essencials

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Brilla el sol en bona part de l’Oest Mitjà dels Estats Units, però no són dies per sortir al carrer perquè qualsevol corre el risc de congelar-se literalment si passa uns minuts de més a la intempèrie. Aquest és el missatge que estan enviant les autoritats davant de l’onada de fred polar que recorre diversos estats del país, amb temperatures de fins i tot 32º sota zero a Minneapolis, 28º negatius a Chicago o 25º sota zero a Des Moines, agreujades per una sensació tèrmica que pot superar els 40º sota zero. El fred extrem i potencialment mortal ha fet que tres estats declaressin l’estat d’emergència i ha paralitzatl’activitat normal a tota la regió, amb vols cancel·lats, escoles i institucions tancades i interrupció del servei de correus.  

Les temperatures extraordinàriament baixes són producte d’un vòrtex polar, definit pel Servei Nacional Meteorològic (NWS) com una "àrea de baixa pressió de gran envergadura i aire fred que envolta els pols de la Terra" i s’expandeix "enviant el fred cap al sud al costat d’un corrent d’aire en raig". L’última vegada que va passar als EUA va ser el 2014, però aquesta vegada els termòmetres estan arribant a registres que no es veien des de fa dècades. En el cas de Chicago, des del 1966, una circumstància que ha activat les alarmes pels riscos que representa per a la població més vulnerable. Particularment els sensesostre, que són legió, prop de 80.000 persones, però també els ancians o els residents en vivendes precàries o sense calefacció. 

8ncvmpazyotf3mbwp6hww71100 / periodico

La ciutat ha transformat alguns autobusos en refugis mòbils per a la població sense llar davant de la saturació de les llars d’acollida. "Aquestes condicions representen una amenaça per a la salut pública i cal actuar amb la precaució deguda. Són temperatures potencialment mortals", ha alertat Rahm Emanuel, l’alcalde de la ciutat. 

Condicions extremes

Les condicions són tan extremes que fa més fred en parts dels EUA que en regions d’Alaska, Sibèria i el pol Sud. Les aerolínies han cancel·lat ja més de 2.000 vols a tot l’Oest Mitjà, una regió que s’estén des de Dakota del Nord i Minnesota a Missouri i Pennsilvània. També s’ha aturat part del trànsit ferroviari, tot i que en alguns trams s’ha calat foc a les vies per fondre el gel i permetre que els trens continuïn circulant. "Si has de sortir, tapa’t, posa’t la roba més calenta que tinguis, tapa’t la boca i limita tant com puguis el temps de ser al carrer", ha dit la governadora de Michigan, Gretchen Whitmer.

Notícies relacionades

Fins al moment s’han registrat cinc morts associats a les baixes temperatures, segons informa Associated Press. A Milwaukee un home va morir congelat al seu garatge i, a Detroit, es va trobar el cos sense vida d’un home de 70 anys que, segons la policia, vestia "roba lleugera". La previsió dels meteoròlegs és que el vòrtex polar es prolongui entre quatre i vuit setmanes més, tot i que les temperatures seran oscil·lants i variaran durant tot el període que duri el fenomen. 

Mentre part dels EUA es gela, la calor està batent tots els rècords en algunes regions d’Austràlia, condicions extremes que els científics associen al canvi climàtic. Res d’això sembla importar al president Donald Trump que dilluns va repetir una de les seves facècies per burlar-se de les conseqüències de l’escalfament del planeta. "Al bonic Oest Mitjà, la sensació tèrmica arriba als 51 graus sota zero, la més freda registrada mai. Els pròxims dies s’esperen que siguin encara més freds. La gent no pot sortir al carrer ni tan sols uns minuts. ¿Què carai està passant amb l’escalfament global? Si us plau, torna aviat, et necessitem", va afirmar a les xarxes socials deixant patent el seu desconeixement sobre el tema.