Crisi a Veneçuela

L'assessor de seguretat de Trump revela 'per distracció' que els EUA enviaran 5.000 soldats a Colòmbia

Bolton deixa veure un sospitós detall a la seva llibreta: "5.000 tropes a Colòmbia"

bolton / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico/EFE

L’assessor de seguretat nacional dels Estats Units, John Bolton, tenia escrit al seu quadern "5.000 tropes a Colòmbia" durant la roda de premsa en què la Casa Blanca va anunciar sancions contra la companyia estatal Petrolis de Veneçuela (PDVSA).

En una ampliació de fotografies fetes per diversos mitjans de comunicació durant la roda de premsa s’aprecien dues inscripcions al quadern de Bolton: la primera diu "Afganistan, benvingudes les negociacions" de pau amb els talibans, mentre que la segona diu "5.000 tropes a Colòmbia".

Preguntada per Efe, la Casa Blanca no va donar explicacions sobre la qüestió.

Colòmbia és un dels principals aliats dels EUA a l’Amèrica Llatina i el seu Govern, com el de Donald Trump, ha reconegut com a mandatari legítim de Veneçuela l’autoproclamat Juan Guaidó.

Tot i que Bolton no va fer cap menció durant la roda de premsa a aquest hipotètic enviament de tropes a Colòmbia, que comparteix frontera amb Veneçuela, sí que va instar els militars veneçolans a recolzar Guaidó, que es va proclamar president interí del seu país i que els EUA reconeixen.

"Cridem als militars i forces de seguretat veneçolanes a acceptar la transició de poder pacífica, democràtica i constitucional", va dir Bolton, que va parlar al costat del secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, que va detallar les sancions contra la PDVSA.

Des que Guaidó es va proclamar la setmana passada president, el Govern de Trump ha augmentat la seva pressió contra l’Executiu de Nicolás Maduro perquè abandoni el poder i el cedeixi a l’oposició.

Notícies relacionades

Trump, de fet, va insistir la setmana passada que "totes les opcions estan sobre la taula” quan se li va preguntar per una possible intervenció militar a Veneçuela.

Les sancions anunciades contra la PDVSA tenen com a objectiu ofegar econòmicament el Govern de Maduro, ja que, segons Bolton, afectaran 7.000 milions de dòlars en actius de la petroliera i provocaran 11.000 milions de dòlars en pèrdues al llarg de l’any.