ATEMPTAT

Almenys 20 morts i 48 ferits per dues explosions en una catedral de les Filipines

La primera detonació va ser dins del recinte i la segona, fora

zentauroepp46726391 fm06  jolo  philippines   26 01 2019   a handout photo made 190127102902

zentauroepp46726391 fm06 jolo philippines 26 01 2019 a handout photo made 190127102902 / WESTMINCOM HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Almenys 20 persones han mort i 48 han resultat ferides per dues explosions registrades avui a la catedral de la ciutat de Jolo, al sud-est de les Filipines, dies després de la celebració d’un referèndum encaminat a aconseguir la pau a la regió.

La primera explosió es va produir dins del recinte religiós durant la missa dominical i la segona al’exterior de la catedral, va declarar a EFE el portaveu de la Policia Nacional, Kimberly Molitas.

Segons les fonts esmentades, els serveis d’emergència encara treballen a l’àrea, i la xifra de morts i ferits encara podria augmentar en les pròximes hores.

“Condemnem fortament aquest atac atroç que s’ha emportat vides humanes, sigui quin sigui el propòsit dels responsables”, va informar en un comunicat el director de la Policia Nacional, Oscar Albayalde, que va suggerir un possible atac de grups terroristes.

La majoria dels morts i ferits són civils que van assistir a la missa del matí, tot i que també hi ha diversos militars encarregats de tasques de seguretat.

El cap de les forces armades, Benjamin Madrigal, va demanar a la població “calma” mentre les autoritats han posat en marxa una operació per perseguir els presumptes responsables de l’atac, que fins ara no ha sigut reivindicat per cap grup o individu.

El secretari de Defensa, Delfin Lorenzana, va dir que els ferits més greus van ser traslladats per aire a l’hospital de Zamboanga, mentre que ha sigut reforçada la seguretat a tots els llocs de culte de la zona.

L’esdeveniment té lloc dies després del referèndum per a la creació d’una regió autònoma musulmana al sud del país, batejada com Bangsamoro i concebuda com a solució pacífica a dècades de conflicte separatista provocat per radicals islamistes.

La província de Sulu –de la qual Jolo és la capital– va votar en contra d’integrar-se a Bangsamoro, però com que forma part de la Regió Autònoma del Mindanao Musulmà (ARMM), amb quatre províncies més, els seus vots computen en bloc i passaran a pertànyer a aquesta nova entitat.

Notícies relacionades

A Sulu tenen els seus bastions diversos grups gihadistes lligats a l’Estat Islàmic, com Abu Sayyaf o el grup Maute, responsables de sagnants atemptats a la regió.

 

Temes:

Filipines Manila