MESURA CONTROVERTIDA

Les Filipines volen abaixar l'edat de responsabilitat penal dels 15 als 9 anys

La proposta de llei, avalada pel president Duterte, ha aixecat una gran polèmica

undefined42505556 file photo  philippine president rodrigo duterte points to p180831102325

undefined42505556 file photo philippine president rodrigo duterte points to p180831102325 / Ezra Acayan

1
Es llegeix en minuts

Una proposta de llei per rebaixar l’edat  de responsabilitat criminal dels 15 als 9 anys ha provocat una forta polèmica a les Filipines, on diversos grups ho consideren una violació dels drets de la infància.

La norma compta amb el recolzament del president, Rodrigo Duterte, que la veu com una solució perquè grups criminals no utilitzin els nens per cometre delictes greus, pràctica comuna al país segons el mandatari.

"El Govern filipí està un pas més a prop de poder enjudiciar nens com si fossin adults, pilar fonamental de l’abusiva campanya contra el crim de Duterte", ha indicat en un comunicat el responsablede Human Rights Watch (HRW) a les Filipines, Carlos Conde.

El Comitè de Justícia del Congrés va aprovar dilluns un projecte de llei que redueix l’edat de responsabilitat criminal als 9 anys, mesura que el Senat s’ha compromès a ratificar. "Això, sens dubte, empitjorarà la difícil situació dels nens filipins atrapats en el sistema de justícia", ha assenyalat HRW.

Segons els legisladors que han impulsat el projecte, la llei protegeix els nens dels criminals que proven d’explotar-los, però organitzacions com HRW adverteixen que la nova norma els confinarà en centres de menors fins als 12 anys.

Mesura "vergonyosa i perillosa"

La relatora de l’ONU sobre execucions extrajudicials, Agnes Callamard –que ha criticat durament les polítiques de Duterte–, també ha aixecat la veu d’alarma sobre aquesta "vergonyosa" mesura, que ha qualificat de"molt perillosa i potencialment mortal" per als nens filipins.

"El que és vergonyós és que la senyora Callamard continuï immiscint-se en els afers domèstics de les Filipines", ha afirmat avui el portaveu del president, Salvador Panelo, que l’ha acusat de pronunciar "teoremes ignorants i intrusius" sobre com un estat ha de gestionar els seus problemes sense haver-se llegit a fons la proposta.

Panelo ha defensat que la norma castigarà amb cadena perpètua els adults que explotin menors per delinquir, mentre que els nens d’entre 9 i 18 anys que comentin crims com l’assassinat seran reclosos en centres especials, no presons, on rebran atenció de doctors, psicòlegs i treballadors socials.

Notícies relacionades

"Les estadístiques mostren un augment de delictes comesos per nens. La intenció del projecte de llei és precisament protegir-los", ha explicat Panelo.

La divisió a les Filipines de l’Unicef i Save the Children també han expressat la seva oposició a la norma i esgrimeixen "falta d’evidències" que provin que els nens estiguin darrere de l’augment de la criminalitat al país, com al·lega el Govern.

Temes:

Filipines Manila