PRESSIÓ INTERNACIONAL

Diversos països s'afegeixen als EUA en el reconeixement a Guaidó a Veneçuela

El Brasil, Colòmbia i Xile donen suport al dirigent com a president interí del país caribeny

U S  President Donald Trump welcomes the 2018 College Football Playoff National Champion Clemson Tigers in the East Room of the White House in Washington  U S   January 14  2019       REUTERS Joshua Roberts

U S President Donald Trump welcomes the 2018 College Football Playoff National Champion Clemson Tigers in the East Room of the White House in Washington U S January 14 2019 REUTERS Joshua Roberts / JOSHUA ROBERTS (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

El desafiament, aquest dimecres, per part de l’oposició veneçolana al règim de Nicolás Maduro als carrers de Caracas ha adquirit ràpidament una dimensió internacional després que els Estats Units s’afanyessin a reconèixer Juan Guaidó com a president interí de Veneçuela. En un comunicat de la Casa Blanca, ratificat més tard des del Departament d’Estat, Donald Trump ha expressat tot el seu suport a l’autoproclamat president interí, líder fins ara de l’Assemblea Nacional, i ha demanat “a altres governs de l’hemisferi occidental” que facin el mateix per “restaurar la legitimitat constitucional”al país caribeny. La crida feta des de la Casa Blanca ha trobat ràpidament resposta en l’adhesió del Brasil, Colòmbia, Xile, el Perú, Costa Rica, el Paraguai i el Canadà

Hi ha poques sorpreses en la llista inicial de països disposats a legitimar la maniobra de l’oposició veneçolana per establir un Govern paral·lel al de Maduro, reelegit fa set mesos en uns comicis marcats per una infinitat d’irregularitats, segons els observadors internacionals.“Colòmbia reconeix Juan Guiadó com a president de Veneçuela i acompanya aquest procés de transició cap a la democràcia perquè el poble veneçolà s’alliberi de la dictadura”,ha dit el líder colombià, Iván Duque, des de Davos. Des d’allà també s’ha pronunciat l’ultradretà brasiler Jair Bolsonaro, que ha expressat la seva confiança que “la pau i la democràcia puguin tornar a Veneçuela”. 

A l’espera de la UE

Notícies relacionades

En termes similars s’ha expressat el paraguaià Mario Abdo Benítez a través de les xarxes socials: “Comptin amb nosaltres per abraçar de nou la llibertat i la democràcia”. El Canadà encara no ha oficialitzat el reconeixement de Guaidó, però, segons fonts diplomàtiques del país nord-americà, ho farà en les pròximes hores. També s’ha pronunciat Luis Almagro, president de l’Organització d’Estats Americans (OEA) i un dels crítics més ferotges del règim bolivarià. “La nostra enhorabona a Juan Guiadó com a president interí de Veneçuela. Té tot el nostre reconeixement per tornar el país a la democràcia”. Aquesta mateixa setmana, l’Assemblea Nacional veneçolana va nomenar un “representant especial” per a l’OEA que, si és acceptat, soscavarà encara més la posició internacional del Govern de Maduro. 

La Unió Europea no s’ha pronunciat fins ara sobre la proclamació de Guaidó, tot i que aquesta mateixa setmana els ministres d’Exteriors d’EspanyaFrançaItàlia, Portugal i Holanda van demanar a la cap de la diplomàcia comunitària que es postuli per intervenir en el conflicte polític veneçolà.