Els laboristes fan el pas cap a un nou referèndum sobre el 'brexit'

Una altra esmena al pla de May pretén retardar fins al maig la sortida de la UE

zentauroepp46645344 ara1  london  reino unido   21 01 2019   el l der de los lab190122192525

zentauroepp46645344 ara1 london reino unido 21 01 2019 el l der de los lab190122192525 / ANDY RAIN

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Els diputats britànics preparen el contraatac al pla del ‘brexit’ de Theresa May, en forma d’esmenes. El Partit Laborista haentreobert la porta a un possible segon referèndumi un grup de parlamentaris de tots els partits prova deforçar un retard a la sortida de la Unió Europea fins a finals d’any, a fi d’evitar una ruptura sense acord.

La ministra de Treball i Pensions, Amber Rudd, ha demanat que es deixi a tots els diputats conservadors llibertat de vot sobre els plans per a l’ampliació de l’article 50, quan es presentin les esmenes dimarts que ve. May no estaria disposada a cedir a aquesta pressió, però en aquest cas, d’acord amb ‘The Times’, dotzenes de membres del Govern amenacen de presentar la seva renúncia la setmana que ve. 

Divisió laborista

L’esmena presentada pel Partit Laborista permet, en un llenguatge que els crítics van qualificar de massa "vague", que els seus diputats puguin votar totes les opcions sobre el 'brexit'. La preferent per a Jeremy Corbyn és que el Regne Unit continuï en la unió duanera, però es demana als diputats que“considerin” l’opció d’un segon referèndum, tot i que el partit no s’ha compromès a donar-hi suport, en cas que es votés si s’ha de convocar o no.

Corbyn és molt reticent a aquesta consulta, a la qual, no obstant, pas a pas, sembla acostar-se el laborisme. Com la resta del país, el partit de l’oposició està profundament dividit. La cita a les urnes podria enfrontar-los amb el seu electorat del nord i el centre d’Anglaterra, que va recolzar la sortida en el referèndum del 2016. La setmana passada, només 71 dels 256 diputats laboristes van firmar una carta dirigida a Corbyn demanant-li que recolzés una nova votació.

Ajornament fins a final d’any

L’altra de les esmenes més significatives fins ara ha sigut presentada per un grup de diputats, reconeguts i amb pes, de tots els partits, i la primera ministra hadonat fins al 26 de febrer perquè el seu pla sigui aprovat. Si May torna a fracassar, la Cambra dels Comuns forçaria una extensió denou mesosde l’article 50, cosa que prolongaria la sortida fins a final d’any.

La proposta sembla que té un cert recolzament fins i tot dins del Govern. L’amenaça que impliquen aquestes esmenes podria paradoxalment jugar a favor de May i convèncer els ‘brexiteers’ de la necessitat de recolzar el seu pla, per temor que alguna d’elles acabi aturant el ‘brexit’.

Notícies relacionades

El Govern ha anunciat que planeja destinar5.000 funcionaris a un centre d’emergència i control,en cas que hi hagi una sortida sense acord. En aquesta circumstància també, la Unió Europea va confirmar que s’establirà una frontera física, cosa que se n’ha dit una ‘frontera dura’ a l’illa d’Irlanda.

Mentrestant el bilionari i inventor britànic, James Dyson, una de les veus més rellevants en favor del ‘brexit’, famós pels seus aspiradors i assecadors de cabells, ha anunciat el trasllat dels quarters generals de la seva companyia a Singapur.