DIVORCI COMPLICAT

El Parlament britànic votarà el pla b del 'brexit' el 29 de gener

La primera ministra persegueix una alternativa de consens però sense fer canvis notables

Una enquesta revela que el 56% dels britànics desitgen ara un segon referèndum i apostarien per no sortir de la UE

inter

inter / Frank Augstein (AP)

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May està disposada a esgotar el calendari del brexit, fins que només sigui possible escollir entre el seu pla o una sortida desordenada i sense acord. La primera ministra rebutjarà l’ampliació de l’Article 50, tot i que l’hi ofereixin a Brussel·les, segons va anunciar el seu portaveu, i ha citat els diputats per votar  un pla alternatiu del ‘brexit’, pla alternatiu‘brexit’,el 29 de gener, a dos mesos exactes de la sortida de la Unió Europea. Dilluns que ve hauria d’oferir més detalls d’aquest acord renovat. Els diputats podran presentar esmenes, amb la seva pròpia visió del ‘brexit’.

Maybusca un consens que sembla impossible i la nova proposta potser no té finalment gaire res de nou. Després de la immensa derrota soferta dimarts, va dedicar dijous, tant ella com els seus ministres, a entrevistar-se amb líders i diputats de tots els grups i partits. Un anar i venir a la recerca d’un compromís, que permeti tenir prou majoria a la Cambra dels Comuns per aprovar un pla de sortida.

Corbyn parla de “farsa”

Però May no sembla disposada a fer canvis de relleu i s’até a“els seus principis” sobre el ‘brexit’, com van remarcar els seus portaveus. Línies vermelles insalvables, com la sortida del mercat únic, la unió duanera o un segon referèndum. Això sense comptar amb Irlanda del Nord. Després de la trobada a Downing Street, Arlene Foster, líder del Partit Unionista Democràtic, va insistir que la primera ministra faci entendre a Brussel·les “que ha de canviar la salvaguarda” continguda en l’acord.

El cap de l’oposició,Jeremy Corbyn, es va negar a participar en les converses, que va qualificar de “farsa”. No dialogarà fins que May suprimeixi la possibilitat de la sortida sense acord i així l’hi va comunicar en una carta. May li va contestar que això era “impossible”, perquè el Govern no tenia poders per a això. El mateix ministre de Finances,Phillip Hammond, un euròfil, li havia assegurat el contrari en una conversa telefònica als empresaris. Les divisions dins de l’Executiu són palpables.  

Corbyn, la negativa del qual va ser criticada entre altres per l’exprimer ministre Tony Blair, va demanar per correu electrònic als diputats laboristes que no parlessin amb el govern, però alguns diputats de pes, com Hilary Benn o Yvette Cooper, van ignorar l’ordre i van participar en les discussions.

Segon referèndum

En una trobada amb militants, en una antiga església de la localitat costanera de Hastings, Corbyn va confirmar que presentarà una esmena de ‘brexit’ suau, que inclou continuar en la unió duanera. Malgrat haver perdut la moció contra el Govern i amb això la possibilitat d’anar a unes eleccions generals, es va mostrar molt reticent a la idea de fer un segon referèndum. Si esgotades altres possibilitats, “el Govern continua amb la seva intransigència” i “el país s’enfronta a un potencial desastre, el nostre deure serà veure altres opcions, inclosa l’opció d’un vot públic”, va admetre amb penes i treballs.

Notícies relacionades

Els nacionalistes escocesos i gal·lesos, els liberals demòcrates, els verds, així com parlamentaris laboristes i algun conservador defensen un segon referèndum. En total 131 diputats, un 20% del total, han declarat públicament el seu recolzament a la consulta. També ho van fer en una carta al diari ‘The Times’ més de 130 empresaris, entre els quals l’arquitecte Norman Foster i l’expresident dels grans magatzems Marks & Spencers Paul Myners, que veuen en la tornada a les urnes l’“única manera viable” d’evitar una ruptura desordenada.

Un nou sondeig fet dimarts per YouGov mostra que, en cas d’haver-hi un referèndum avui, el 56% dels votants s’inclinarien per continuar a la Unió Europea, davant el 44% que ho farien per la sortida.  Aquests 12 punts de diferència, quatre més que a finals d’any, denoten la pèrdua de confiança dels britànics en el procés del ‘brexit’. És el marge més gran des de la consulta el 2016. El mateix percentatge de votants es mostra a favor d’un segon referèndum, tres punts més que per Nadal.