PROTESTES A L'ÀFRICA

El president de Zimbabwe adverteix que "rodaran caps" per les protestes

Emmerson Mnangagwa ha encès els ànims dels ciutadans al doblar el preu del combustible

monmartinez46651939 zimbabwean president emmerson mnangagwa  left  arrives at ro190122102746

monmartinez46651939 zimbabwean president emmerson mnangagwa left arrives at ro190122102746 / Tsvangirayi Mukwazhi

2
Es llegeix en minuts

El president de Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, ha dit que "rodaran caps" després de les manifestacions violentes i la repressió que ha patit el país en els últims dies, fet que va provocar la seva tornada avançada d’una gira internacional que havia d’acabar a la ciutat suïssa de Davos, on se celebra el Fòrum Econòmic Mundial.

"La violència o mala conducta de les nostres forces de seguretat és inacceptable i una traïció al nou Zimbabwe. El caos i la insubordinació no seran tolerats. La mala conducta serà investigada. Si és necessari, rodaran caps", ha afirmat el president a través del seu compte de la xarxa social Twitter.

Almenys 12 persones van morir per la repressió, mentre que centenars van resultar ferides durant la vaga secundada del 14 al 16 de gener, provocada per la pujada del preu del combustible, que es va duplicar i va passar a costar més de 3 dòlars per litre.

El cap d’Estat va atribuir la situació a l’anunci fa més d’una setmana per part de la seva Administració de "mesures d’estabilitat", entre les quals destacava la pujada del preu del carburant, que va definir com a "poc populars, però necessàries".

Aquesta onada de protestes, insòlita des de la caiguda de l’exmandatari Robert Mugabe el novembre de 2017, va provocar que Mnangagwa, que es trobava en una gira europea i centreasiàtica prèvia al Fòrum Econòmic Mundial.

El 13 de gener, un dia abans de partir cap a Rússia, el president va anunciar un augment de més del doble en el preu del combustible, fet que va provocar una aturada nacional de tres dies i va desencadenar protestes violentes que van portar a un saqueig generalitzat.

"La situació que ha seguit és lamentable i tràgica. Tothom té dret a protestar, però no va ser una manifestació pacífica i no és la manera d’actuar a Zimbabwe", va continuar Mnangagwa.

El cap d’Estat també va allargar la mà a l’oposició i va cridar a un "diàleg nacional" en el qual "l’economia i les persones siguin el primer".

Unes 700 persones han sigut arrestades l’última setmana després de l’inici de les protestes i una onada de saquejos a les dues principals ciutats d’aquest país sud-africà, Harare i Bulawayo.

Notícies relacionades

Entre els arrestats figuren cinc diputats de l’opositor Moviment pel Canvi Democràtic (MDC), segons al·lega aquesta formació, derrotada en els comicis generals de juliol passat, si bé va qualificar la votació de fraudulenta.

Aquest dilluns, la policia també va detenir Japhet Moyo, secretari general del Congrés de Sindicats de Zimbabwe (ZCTU), principal força sindical del país, que va organitzar la vaga de la setmana passada.

Temes:

Zimbàbue