PROTESTES A FRANÇA

Els 'armilles grogues' surten al carrer malgrat el diàleg amb Macron

Les protestes, sense incidents destacats, s'estenen per tot França

zentauroepp46599764 ps1218  souillac  francia   18 01 2019   varios  chalecos am190119101736

zentauroepp46599764 ps1218 souillac francia 18 01 2019 varios chalecos am190119101736 / GUILLAUME HORCAJUELO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Desenes de milers d’‘armilles grogues’esvan manifestarahir perdesè dissabte consecutiua totFrança, malgrat els contactes mantinguts pelpresident Emmanuel Macronamb el col·lectiu per intentar apaivagar una crisi que dura ja més de dos mesos. Els autoproclamats portaveus dels armilles groguesvan desacreditar aquest debat nacional i van cridar a incrementar les manifestacions.

Crits com ara‘Renuncia, Macron’van poder ser escoltats en la concentració de 7.000 manifestants aParís.  ‘Gran debat, gran estafa’, va ser una altra de les consignes escoltades amb referència a l’oferiment de diàleg de Macron.

El nombre de participants a lesmanifestacions, només una mica més baix que el dissabte anterior, serveix com un indicador de l’efectivitat del gran debat nacional llançat pel president Macron per frenar la crisi, la pitjor des de la seva elecció el 2017. 

80.000 policies

Lesautoritats francesesvan organitzar un gran desplegament policial per evitar disturbis. Uns80.000 agentsvan ser mobilitzats a tot el país, 5.000 d’ells a París, principal escenari de les protestes.

Elsprincipals monumentsde la capital van estar envoltats d’un important dispositiu antiavalots per evitar que es repetissin les imatges d’enfrontaments i degradacions de l’espai públic de dies anteriors.

L’oposiciója ha començat a criticar els debats plantejats per Macron i acusa el president de témer el contacte directe amb la ciutadania corrent, pel qual es refugia darrere de reunions amb els alcaldes, i considera que els temes estan dictats des de l’Elisi.

Notícies relacionades

L’ultradretana Marine Le Penva considerar el debat com “una vasta operació de comunicació” a pocs mesos de les europees, mentre que per a l’esquerrà Jean-Luc Mélenchones tracta d’“una estafa”.

Tampoc els conservadors moderats i els socialistes han estalviat crítiques a Macron; els primers afirmen que el president busca donar-se banys de masses mentre els segons l’acusen de no posar a sobre de la taula la suspensió de l’impost als més rics que el president va eliminar a l’inici del seu mandat.