UN PROCÉS OBERT

Escòcia donarà a conèixer d'aquí a unes setmanes el pla per fer un altre referèndum d'independència

Sturgeon, primera ministra escocesa, diu que cada vegada hi ha més gent favorable a una separació del Regne Unit

zentauroepp45402363 scotland s first minister nicola sturgeon waves after speaki181009203622

zentauroepp45402363 scotland s first minister nicola sturgeon waves after speaki181009203622 / RUSSELL CHEYNE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Laministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, va dir ahir que revelarà els seus plans sobre laconvocatòria d’un segon referèndum d’independència del Regne Unit«en qüestió de setmanes», independentment del que passi amb l’acord del ‘brexit’ que ha sumit el país en una crisi política. Durant la sessió setmanal de preguntes a la ministra principal, Sturgeon va assenyalar que, quan els esdeveniments que estan per venir se succeeixin “en les pròximes setmanes”, deixarà “clara” la seva actitud.

Qüestionada pel coordinador dels Verds, Patrick Harvie, sobre si els seus plans es veurien influïts per una possible extensió de l’article 50 del Tractat de Lisboa que retardaria la sortida del Regne Unit del club comunitari, Sturgeon va precisar que aquesta situació és essencial que es produeixi i que no afectarà. “Hi ha aigua que ha de córrer per sota del pont en les pròximes setmanes i, quan ho hagi fet, deixaré clara la meva visió sobre els temps per a una elecció sobre la independència”, va afirmar.

Més partidaris de la independència

Va afegir que és el moment que els defensors de la independència facin campanya en el seu favor, ja que, segons la seva opinió, “la causa s’ha enfortit pel que ha passat en els últims dos anys i mig” de negociacions sobre el ‘brexit’. “Si sortim i fem que així sigui, llavors la gent d’Escòcia triarà ser un país independent i podrem continuar construint un futur millor del que ens ofereix el caos i la incompetència de Westminster”, va manifestar.

La dirigent va indicar que la possibilitat de la independència ha d’estar “oberta” per als electors escocesos, després de reunir-se dimecres a Londres amb la primera ministra britànica, Theresa May, un cop que el seu acord per a la retirada britànica de la Unió Europea (UE) fos aclaparadorament rebutjat pel Parlament.

“Crec que és essencial, atesa la catàstrofe a què s’enfronta Escòcia, la nostra economia, la nostra societat, els nivells de vida, les perspectives per a la pròxima generació i la nostra reputació al món, que l’opció de la independència estigui oberta a la gent d’Escòcia”, va recalcar.

Com més aviat millor

El 2014, la regió va celebrar un referèndum d’independència del Regne Unit en el qual el 55% va rebutjar la separació, però la victòria del ‘brexit’ en la consulta del 2016, en la qual la majoria (el 62%) va recolzar la permanència en la UE, ha reobert aquest debat. “Crec que la primera ministra és molt conscient dels meus punts de vista sobre la independència a la qual dono suport i crec que, com abans Escòcia sigui independent, millor per a tots nosaltres”, va ressaltar Sturgeon.

La líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP), que defensa també la celebració d’un nou referèndum sobre el ‘brexit’ que allotgi la possibilitat de continuar a la UE, va assegurar que el recolzament a la independència està creixent “amb cada dia que passa”.

Un altre punt de vista

Notícies relacionades

La directora executiva de l’organització Scotland in Union (Escòcia al Regne Unit), Pamela Nash, va qualificar els arguments de la líder escocesa d’“imprudents i mal aconsellats” i va dir que es nega a acceptar que la majoria d’escocesos “desitja que retiri la seva amenaça d’un indesitjat i divisiu segon referèndum”.

“No és cert que el recolzament a la independència creixi cada dia que passa. Cada enquesta d’opinió el 2018 va mostrar un recolzament majoritari a continuar al Regne Unit”, va concloure Nash.