Torra reclama la mediació internacional en el seu segon viatge als EUA

El president assegura a Califòrnia que el poble català no acceptarà una eventual condemna als líders del procés

cb022939-5d91-496f-92d6-e8b5a2916913-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

L’independentisme català continua buscant complicitats fora de les fronteres espanyoles davant de les dates complicades a què s’enfronta amb l’inici imminent del judici contra els líders del procés.En el seu segon viatge als Estats Units des que va assumir la presidència de la Generalitat, Quim Torra ha definit el projecte sobiranista com una lluita pels drets civils i ha tornat a reclamar la mediació internacional com a única via per desencallar el conflicte català. “Només el poder de la pressió internacional forçarà l’Estat espanyol a asseure’s a la taula de negociació”, va dir el president a la Universitat de Stanford. En el seu discurs va definir Catalunya com una nació “oberta” i “democràtica”, en contrast amb una Espanya “repressiva” que “mai va completar la transició cap a la democràcia” des del franquisme.

Torra havia sigut convidat perl’Institut Martin Luther King, el mateix que fa uns mesos li va retreure que explotés la memòria del reverend King per equiparar la lluita de l’independentisme català amb el moviment dels drets civils als EUA, que va servir per acabar amb la segregació i el racisme institucionalitzat contra la població negra. L’endemà d’aquell article publicat a ‘El Confidencial’, el director de l’Institut King, Clayborne Carson, va matisar les seves paraules, va dir que algunes havien sigut tergiversades i va estendre la seva invitació per reunir-se amb els líders independentistes. Quatre mesos han passat des d’aquella entrada al blog de Carson i la conferència pronunciada ahir a la nit per Torra a la seu de la institució sota el títol: “Drets civils i autodeterminació: una perspectiva catalana”. 

Davant d’una sala plena amb capacitat per a 120 convidats, Torra va recordar la situació dels “presos polítics”,els “exiliats” i els “centenars de persones injustament acusades per la judicatura” espanyola. Esquitxant el seu discurs amb diverses citacions del reverend King, va assegurar que Catalunya s’enfronta actualment al seu desafiament més important, “la lluita pacífica i no-violenta per la llibertat”, una campanya que continuarà “per més repressió que exerceixi l’Estat espanyol”. En aquesta línia va afirmar que el poble català no acceptarà una condemna contra els líders del procés i que el recolzament del’opinió pública estrangera serà fonamental en els pròxims mesos.  "La no cooperació amb la injustícia és una obligació moral", va afirmar Torra.

“A hores d’ara és clar que només una mediació internacional convencerà l’‘establishment’ espanyol que la solució política per a Catalunya ha d’estar basada en la voluntat del seu poble”, va afegir el dirigent català. Aquesta mediació ni hi és ni se l’espera, el mateix que passa amb els pretesos recolzaments internacionals per a l’independentisme, que continuen sense materialitzar-se anys després que el Govern apostés de ple per internacionalitzar la seva causa. Torra ho va tornar a intentar, esgrimint que els EUA no només van encunyar el dret a l’autodeterminació, sinó que hauria de defensar aquelles nacions que persegueixen les seves aspiracions per la via democràtica. “En una època de creixent autoritarisme, la defensa del dret d’autodeterminació de Catalunya forma part dels interessos dels EUA i Occident”,va dir el president. 

Notícies relacionades

El viatge de Torra té aquesta vegada marcat caràcter econòmic, però, com ja va succeir l’any passat en la seva visita ‘cultural’ a Washington, aprofitarà qualsevol oportunitat per explicar la situació política a Catalunya. Així ha sigut des del principi. Poc després d’aterrar diumenge a San Francisco, el president de la Generalitat es va reunir ambl’alcalde de Boise, capital d’Idaho, el demòcrata d’origen basc David Bieter, que li va traslladar el seu recolzament al dret d’autodeterminació, segons Torra. També va mantenir una trobada a porta tancada amb Francis Fukuyama, que va ser un dels ideòlegs del moviment 'neocon’. Dimecres, abans que la comitiva torni a Barcelona, té previstes dues reunions més amb congressistes a Washington

Aquesta vegada el president viatja acompanyat per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, així com per la nova delegada del Govern als EUA, Victòria Alsina, i el conseller delegat d’Acció, Joan Romero. Tots visitaran aquest dimarts diverses empreses de Silicon Valley, empreses com la multinacional Cisco Systems