LES ELECCIONS EUROPEES DE MAIG

Le Pen agita el desencant dels 'armilles grogues'

La líder ultradretana vol explotar l'auge populista i la revolta de carrer per desgastar Macron

zentauroepp46524510 president of the french far right rassemblement national  rn190113191523

zentauroepp46524510 president of the french far right rassemblement national rn190113191523 / JACQUES DEMARTHON

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Marine Le Pen ha iniciat aquest diumenge la batalla de les eleccions europees del pròxim 26 de maig amb el vent a favor. Animada per la revolta dels armilles grogues i la puixança de les forces populistes puixança de les forces populistesal vell continent, la presidenta de Reagrupament Nacional (RN) –l’antic Front Nacional– vol batreEmmanuel Macron en un doble terreny: França i la Unió Europea.

Els sondejos li somriuen perquè l’RN supera amb un 24% d’intenció de vot a La Republique en Marche (LREM) i l’opinió pública considera la ultradretana la principal rival política del president francès, per davant de la França Insubmisa de Jean Luc Mélenchon.

“En el context de la sana revolta dels armilles grogues, aquestes eleccions seran l’ocasió de resoldre la crisi política nascuda de la ceguesa, la intransigència i el menyspreu de classe, de l’espoliació fiscal i de la desconnexió humana d’un president molest per les seves actituds, preocupant pels seus comportaments, incompetent en les seves funcions”, ha dit davant d’entusiasmats militants reunits a la mítica Casa de la Mutualitat de París, un edifici molt vinculat a la història de l’esquerra francesa.

Plantejada gairebé com un plebiscit sobre Macron, Le Pen ha volgut deixar clar que la cita de maig serà l’ocasió de demostrar que “ha arribat el moment dels pobles”, del triomf de les idees que la seva formació fa anys que defensa, com recuperar la sobirania en matèria econòmica i el control de fronteres per posar límit a la immigració.

Europeistes versus patriotes

“Demà al Parlament Europeu s’enfrontaran dos blocs ideològics: els europeistes i els patriotes”, ha assenyalat. Per si hi havia algun dubte que els vells postulats del partit fundat per Jean Marie Le Pen continuen vigents, quan l’auditori va corejar el tradicional on est chez-nous (som a casa nostra) Marine Le Pen ha reprès la frase i ha dit: “Perquè som a casa nostra som nosaltres els qui decidim on van els nostres diners i que els nostres compatriotes i les nostres empreses són prioritaris”.

Notícies relacionades

“Són les fronteres les que ens defensaran de la delinqüència, de la immersió immigratòria i del terrorisme. Amb nosaltres, l’Aquarius no atracarà a les costes europees”,ha continuat entre aplaudiments.

Durant l’acte, Le Pen ha presentat els 12 primers candidats de la llista europea encapçalada per Jordan Barbella, cap de files de les joventuts del partit, de 23 anys, amb qui espera igualar o superar el resultat que fa quatre anys va fer del FN el partit més votat a França amb un 25% dels sufragis i 24 eurodiputats. El número tres de la llista és un antic ministre de Nicolas Sarkozy i exmembre de Els Republicans, Thierry Mariani, que ha traspassat la línia vermella i s’ha unit a Le Pen.