12 d’ag 2020

Anar al contingut

TERRORISME

Bèlgica obre el judici per l'atemptat del museu jueu de Brussel·les

A la banqueta s'hi asseuen Medi Nemouche i Nacer Bendrer com a presumptes autors de l'assassinat de quatre persones el 2014

Segons l'acusació, el brutal atac va ser el primer perpetrat per un terrorista d'Estat Islàmic retornat a territori europeu

Silvia Martinez

Bèlgica obre el judici per l'atemptat del museu jueu de Brussel·les

Christophe Licoppe

El judici per l’atemptat del museu jueu de Brussel·les del 24 de maig del 2014, en el qual van ser assassinades quatre persones, comença aquest dijous a la capital belga amb la lectura de l’informe de l’acusació contra les dues persones que s’asseuen al banc dels acusats: Medi Nemouche i el seu excompany de presó Nacer Bendrer, dos francesos de 33 i 30 anys respectivament, acusats de ser els presumptes autors o coautors de l’atac que va segar la vida al matrimoni de turistes israelians format per Emmanuel i Miriam Riva, a la voluntària francesa apassionada de la cultura jueva, Dominique Sabrier, i a Alexandre Strens, un empleat musulmà del museu.

Tot i que mai va arribar a ser reivindicat, si es confirma la tesi de l’acusació, el brutal atac antisemita podria convertir-se en el primer atemptat d’un terrorista d’Estat Islàmic retornat a territori europeu. Tot va passar una tarda d’un dissabte assolellat en menys d’un minut i mig. La gravació de les càmeres de seguretat del museu mostren a un home amb una motxilla, gorra i ulleres de sol que entra a l’edifici i en surt 82 segons més tard, deixant darrere seu tres morts i un ferit que moriria dies més tard a causa de les greus ferides.

En aquest breu lapse de temps l’autor de la matança va obrir foc amb un revòlver del calibre 38 i un fusell d’assalt tipus Kalàixnikov. Primer contra el matrimoni, després contra Strens i per últim contra Sabrier. Quan va acabar va abandonar el lloc amb total calma. Sis dies després la policia francesa arrestava Medi Nemouche durant un control duaner a l’estació de Marsella, quan va arribar amb l’autobús procedent d’Amsterdam via Brussel·les, amb vestit i corbata.

Les autoritats van trobar en un seient buit de l’autobús una gran bossa amb un fusell d’assalt embolicat en un llençol amb el símbol d’Estat Islàmic, munició i retalls de diari que al·legaria haver robat d’un cotxe a Brussel·les. La policia també va trobar un ordinador amb una gravació en la qual no es veu Nemouche però en la qual sí que se sent una veu reivindicant l’atemptat i anunciant nous atacs a Brussel·les, i que els investigadors atribueixen a l’acusat.

Jurat popular

Durant les pròximes set setmanes un jurat popular compost per 12 persones serà l’encarregat de dirimir si hi ha prou proves per condemnar a cadena perpètua aquest francès d’origen algerià –que ja s’ha passat més de mitja vida a la presó com a delinqüent comú per robatoris amb violència i que suposadament s’hauria radicalitzat durant la seva última estada a la presó, entre el 2007 i el 2011– i a Bendrer, la persona que li hauria facilitat les armes.

Per a això escoltaran 120 testimonis, inclosos familiars, metges, responsables antiterroristes així com a quatre periodistes francesos segrestats a Síria el 2013 i que van reconèixer Nemouche com un dels seus carcellers. Abans, escoltaran el mateix Nemouche –l’interrogatori està previst pel pròxim 15 de gener- i Bendrer. Els advocats dels acusats invocaran la innocència dels seus defensats.