TERRORISME

Bèlgica obre el judici per l'atemptat del museu jueu de Brussel·les

A la banqueta s'hi asseuen Medi Nemouche i Nacer Bendrer com a presumptes autors de l'assassinat de quatre persones el 2014

Segons l'acusació, el brutal atac va ser el primer perpetrat per un terrorista d'Estat Islàmic retornat a territori europeu

zentauroepp46490684 evidence is displayed at the trial of mehdi nemmouche at the190110113312

zentauroepp46490684 evidence is displayed at the trial of mehdi nemmouche at the190110113312 / Christophe Licoppe

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El judici per l’atemptat del museu jueu de Brussel·les del 24 de maig del 2014, en el qual van ser assassinades quatre persones, comença aquest dijous a la capital belga amb la lectura de l’informe de l’acusació contra les dues persones que s’asseuen al banc dels acusats: Medi Nemouche i el seu excompany de presó Nacer Bendrer, dos francesos de 33 i 30 anys respectivament, acusats de ser els presumptes autors o coautors de l’atac que va segar la vida al matrimoni de turistes israelians format per Emmanuel i Miriam Riva, a la voluntària francesa apassionada de la cultura jueva, Dominique Sabrier, i a Alexandre Strens, un empleat musulmà del museu.

Tot i que mai va arribar a ser reivindicat, si es confirma la tesi de l’acusació, el brutal atac antisemita podria convertir-se en el primer atemptat d’un terrorista d’Estat Islàmic retornat a territori europeu. Tot va passar una tarda d’un dissabte assolellat en menys d’un minut i mig. La gravació de les càmeres de seguretat del museu mostren a un home amb una motxilla, gorra i ulleres de sol que entra a l’edifici i en surt 82 segons més tard, deixant darrere seu tres morts i un ferit que moriria dies més tard a causa de les greus ferides.

En aquest breu lapse de temps l’autor de la matança va obrir foc amb un revòlver del calibre 38 i un fusell d’assalt tipus Kalàixnikov. Primer contra el matrimoni, després contra Strens i per últim contra Sabrier. Quan va acabar va abandonar el lloc amb total calma. Sis dies després la policia francesa arrestava Medi Nemouche durant un control duaner a l’estació de Marsella, quan va arribar amb l’autobús procedent d’Amsterdam via Brussel·les, amb vestit i corbata.

Les autoritats van trobar en un seient buit de l’autobús una gran bossa amb un fusell d’assalt embolicat en un llençol amb el símbol d’Estat Islàmic, munició i retalls de diari que al·legaria haver robat d’un cotxe a Brussel·les. La policia també va trobar un ordinador amb una gravació en la qual no es veu Nemouche però en la qual sí que se sent una veu reivindicant l’atemptat i anunciant nous atacs a Brussel·les, i que els investigadors atribueixen a l’acusat.

Jurat popular

Notícies relacionades

Durant les pròximes set setmanes un jurat popular compost per 12 persones serà l’encarregat de dirimir si hi ha prou proves per condemnar a cadena perpètua aquest francès d’origen algerià –que ja s’ha passat més de mitja vida a la presó com a delinqüent comú per robatoris amb violència i que suposadament s’hauria radicalitzat durant la seva última estada a la presó, entre el 2007 i el 2011– i a Bendrer, la persona que li hauria facilitat les armes.

Per a això escoltaran 120 testimonis, inclosos familiars, metges, responsables antiterroristes així com a quatre periodistes francesos segrestats a Síria el 2013 i que van reconèixer Nemouche com un dels seus carcellers. Abans, escoltaran el mateix Nemouche –l’interrogatori està previst pel pròxim 15 de gener- i Bendrer. Els advocats dels acusats invocaran la innocència dels seus defensats.