Fa 18 dies que mig centenar d'immigrants són a alta mar en dos barcos a l'espera de port

L'oenagé alemanya Sea-Watch alerta que la situació és crítica

zentauroepp46463475 sea watch190108134829

zentauroepp46463475 sea watch190108134829 / CHRIS GRODOTZKI SEA-EYE HAND

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’oenagé Sea-Watch ha alertat de l’estat de salut física i psicològica de part dels 32 immigrants que són al seu barco al Mediterrani, a prop de Malta, a l’espera que algun país els ofereixi un port segur on atracar.  Fa 18 dies que són a alta mar, des del 22 de desembre passa, i molts comencen a rebutjar el menjar. Ni Malta ni Itàlia autoritzen que desembarquin als seus ports. Una altra embarcació de l’organització alemanya Sea Eye, amb uns altres 17 immigrants a bord, es troba en idèntica situació

La situació dels barcos 'Sea-Watch 3 'Professor Albrecht Penck', en aigües territorials de Malta, amb un total de 49 refugiats a bord, és "crítica", fins al punt que ja hi ha en joc vides humanes.

"La situació és cada vegada més greu i la gent està arribant als seus límits. Ja no es pot descartar que es donin situacions en què hi hagi vides en perill", va dir el metge Frank Dörner, que es troba a bord d’un dels barcos, a través d’un missatge de vídeo.

"Evitar una catàstrofe"

Dörner també va instar tots els responsables a "evitar una catàstrofe" i va demanar que es permeti als barcos ancorar en un port segur en les pròximes hores. En una conferència de premsa oferta a Berlín per les oenagés Sea-Watch i Sea-Eye, totes dues van remarcar la gravetat de la situació i van instar els ministres de l’Interior europeus que permetin a les ciutats que s’han declarat disposades a acollir els refugiats que així ho facin. "La situació a bord ja no és estable, la tenim sota control, però no sabem per quant temps", va dir Alina Kraback, de l’oenagé Sea-Watch.

Erik Marquardt, de Sea-Eye, per la seva part, es va referir a la situació general i va dir que, tot i que des del 2015 el nombre de refugiats que arriben a Europa ha baixat en un 90 %, molts polítics descriuen la situació com si s’estigués vivint una crisi migratòria extrema. "On sí que existeix la crisi és al mar i la ruta del Mediterrani és cada vegada més mortal", va dir.

Marquardt també va apel·lar a permetre l’arribada dels dos barcos a ports segurs.

"No podem acceptar que alguns diguin que si continuen arribant refugiats a Europa s’enfortirà la ultradreta. Si lluitem contra la ultradreta violant principis humanitaris, llavors la ultradreta ja haurà guanyat", va dir.

El principal blanc de les crítiques va ser el ministre de l’Interior alemany, Horst Seehofer, que ha bloquejat la possibilitat que diversos estats federats que s’han ofert acullin els refugiats de les dues embarcacions.

"La legislació alemanya contempla que els estats federats poden acollir refugiats en casos d’urgència humanitària, però per poder-ho fer necessiten el vistiplau del ministre de l’Interior. Diversos estats federats s’han ofert, però Seehofer no ha donat el seu vistiplau", va dir Marquardt.

"Un ministre de l’Interior que es nega a una solució humanitària ha de dimitir", va afegir. 

“A bord de (la nau) Sea Watch estem registrant episodis de persones que rebutgen el menjar. Temem que el seu estat psicològic i de salut pugui empitjorar sensiblement”, ha alertat el personal de l’organització humanitària a Twitter. “No podem creure que tot això s’estigui produint a poques milles de les costes europees”, ha afegit.

Les condicions d’aquestes persones s’estan agreujant després de tants dies a alta mar, ha assenyalat la portaveu de l’oenagé a Itàlia Giorgia Linardi.

Notícies relacionades

De moment, cap Estat europeu ha permès a aquestes naus el desembarcament dels immigrants, ni tan sols els més pròxims, Malta i Itàlia.

A Itàlia, el Govern ha expressat posicions contradictòries: mentre que el Moviment Cinc Estrelles ha obert la possibilitat d’acollir les dones i nens, el seu soci Matteo Salvini, líder de la ultradretana Lliga, manté la seva ferma posició en matèria d’immigració i es nega a obrir els ports