CONFLICTE AL SUD DE L'ÍNDIA

Una tercera dona entra al temple indi de Sabarimala, vetat per tradició a les dones

La policia deté prop de 2.000 persones durant les protestes dels devots conservadors a Kerala

zentauroepp46415913 kerala190104105119 / CHANDAN KHANNA

zentauroepp46415913 kerala190104105119
monmartinez46406829 files  in this file photo taken on november 16  2018 indian 190102093750

/

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Lluny d’espantar-se per les importants protestes dels devots conservadors, una tercera dona ha accedit al temple de Sabarimala, situat a l’estat indi de Kerala. L’entrada al santuari està tradicionalment vetada a les dones en edat de menstruar per ser considerades impures . La creença ancestral considera que la menstruació pot debilitar les energies del déu Ayyappa

La dona, natural de Sri Lanka i de 46 anys, va entrar al temple de Sabarimala a última hora del dijous després que dues dones fessin història amb la seva entrada al santuari dies abans. Aquestes últimes van ingressar al temple de matinada, escortades per nombrosos agents de seguretat i a través d’una porta alternativa per evitar ser vistes pels devots. Tot i que el Tribunal Suprem de l’Índia va ordenar al setembre l’aixecament de la prohibició, cap dona havia aconseguit accedir per l’impediment dels devots.

Les protestes, en molts moments violentes, fa dies que es produeixen a l’estat de Kerala, al sud del país. Escoles i comerços tancats, transport paralitzat i material urbà destruït és el balanç de les reivindicacions dels que defensen mantenir una prohibició mil·lenària. Fonts policials han confirmat la mort d’una persona i de centenars de ferits, entre els quals 125 civils, 135 oficials de policia i 10 periodistes. Els detinguts són prop de 2.000.

Extrema dreta hindú

El Tribunal Suprem va aixecar el mes de setembre passat la prohibició d’entrada que pesava sobre les dones d’entre 10 i 50 anys, considerades "impures" per estar en edat de menstruar. Els cinc jutges de l’alt tribunal, encapçalats pel president del Suprem, Dipak Misra, van decidir per quatre vots a favor i un en contra permetre l’ingrés de les dones al temple del déu Ayyappa, al considerar que "la devoció no pot estar subjecta a la discriminació de gènere".

Notícies relacionades

No obstant, les dones que havien intentat entrar en els últims mesos al santuari el van haver d’abandonar sense èxit, fent front a diferents grups de persones, devots i membres de l’extrema dreta hindú, que es resisteixen a acatar la decisió del tribunal.

A l’Índia les dones pateixen, durant la menstruació, limitacions com ara la prohibició de manipular aliments o cuinar i l’obligació de dormir en una habitació o en llits separats de la seva parella o familiars.

Temes:

Índia