CONFLICTE A L'ÍNDIA

Les dones índies diuen prou

Greus enfrontaments a l'estat de Kerala després de l'accés de dues dones al temple de Sabarimala

Centenars de milers de dones completen una cadena humana de 620 quilòmetres per defensar els seus drets

ltrqcgijnjco6ssllkaud11100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Alguna cosa comença a moure’s a l’Índia. Tot i que de forma incipient i localitzada, les dones han decidit aixecar la veu per dir prou a una societat que les relega a una ciutadania de segona subjecta a limitacions ancestrals. Com, per exemple, la prohibició d’entrar en un temple hindú, ja que són considerades impures per menstruar. Dues dones, desafiant els totpoderosos sectors conservadors, ja han entrat al temple de Sabarimala, cosa que ha provocat un autèntic terratrèmol social al progressista estat de Kerala, al sud del país. Les protagonistes de la fita són Bindu Ammini i Kanakadurga.

Vestides de negre i escortades per la policia, dimecres a la matinada van posar punt final a segles de prohibició i, aprofitant la distracció dels ultres que defensaven el recinte religiós, hi van entrar. Va ser el colofó, a manera de victòria, d’una lluita treballada durant mesos, si no anys. El mes de setembre passat, el Tribunal Suprem va sentenciar aixecar la prohibició que nenes i dones, d’entre 10 i 50 anys, entressin al temple per risc de ‘tacar-lo’. No obstant, i malgrat comptar amb l’aval judicial, cap dona aconseguia l’objectiu de posar el peu a l’interior del famós temple de Sabarimala, custodiat fortament per milers de devots que ho impedien. El procés judicial va ser promogut el 2006 per l’Associació de Joves Advocats de l’Índia en un clar desafiament a la tradició centenària.

620 quilòmetres de cadena humana

Abans d’aconseguir l’objectiu d’accedir al temple, les protestes han sigut múltiples durant els últims mesos. Una de les més espectaculars va tenir lloc dilluns passat, quan centenars de milers d’índies van participar en una cadena humana al llarg de l’estat de Kerala i van cobrir ni més ni menys que 620 quilòmetres. Van construir el que van batejar com a “mur de dones”, una iniciativa secundada pel Govern comunista de Kerala. Els funcionaris van participar en la protesta i escoles i universitats només van funcionar mitja jornada, amb la intenció de fer possible, amb un èxit incontestable, la cadena humana.

La indignació dels devots  més radicals no cessa. Devots, paradoxalment, entre els quals hi ha dones, radicalment en contra del que han realitzat les seves conciutadanes. La jornada de vaga convocada per a dijous va provocar, almenys, una mort. De ferits n’hi ha desenes, així com de vehicles destruïts enmig dels disturbis entre els partidaris de mantenir la tradició i els qui avalen que es trenqui. L’aturada va ser convocada per la coalició de grups de dreta, secundada pel partit nacionalista hindú BJP del primer ministre, Narendra Modi, i per l’històric Partit del Congrés, de la dinastia Nehru-Gandhi.

Violència creixent

Botigues i petits negocis van tancar les portes i el servei de transport públic va patir alteracions a tot l’estat de Kerala; especialment a Kochi, la capital comercial. Els taxistes van evitar acceptar passatgers per no ser agredits pels convocants de l’aturada. La seva pressió va aconseguir paralitzar, pràcticament, l’activitat diària a l’estat indi.

A mesura que avançava la jornada de dijous, augmentaven els conats de violència. Les dades aportades pel cap de Govern de Kerala, Pinarayi Vijayan, van donar compte d’això: set vehicles policials i 79 autobusos destruïts, i desenes de membres de les forces de seguretat i mitjans de comunicació, majoritàriament dones, agredits.

El polític del Partit Comunista de l’Índia va constatar que hi ha “un alt grau de violència a l’estat” i va assegurar que el seu Govern té la responsabilitat d’implementar la decisió del màxim òrgan judicial.

Notícies relacionades

“El Sangh Parivar [grups afins al nacionalista hindú d’extrema dreta Rashtriya Swayamsevak Sangh] està intentant sabotejar el veredicte del Tribunal Suprem; els devots reals no estan en contra del veredicte”, va afirmar Vijayan.

El cap del Govern de Kerala va defensar per tots els mitjans l’entrada de les dues dones al santuari. Imatges difoses per mitjans locals que han donat la volta al món mostren a dues dones de negre amb el cap cobert accedint al temple en la foscor de la nit entre una multitud d’homes, després d’haver culminat l’ascensió de cinc quilòmetres des de la localitat de Pamba fins al temple.

Temes:

Índia