EL FUTUR D'EUROPA

Pressió sobre Corbyn perquè demani un segon referèndum

Una enquesta revela que el 72% dels membres del Partit Laborista vol una nova consulta

El líder laborista eludeix l'assumpte i exigeix a May un nou acord amb la UE

zentauroepp45856392 ara955  london  united kingdom   11 11 2018   labour leader 190102174301

zentauroepp45856392 ara955 london united kingdom 11 11 2018 labour leader 190102174301 / ANDY RAIN

3
Es llegeix en minuts
Alfons Saladrigas

La pressió sobre Jeremy Corbyn perquè demani la convocatòria d’un nou referèndum del brexit s’ha incrementat després de la publicació d’una enquesta de la universitat Queen Mary’s de Londres que assegura que el 72% dels membres del Partit Laborista estan a favor d’una nova consulta, mentre que només un 18% s’hi oposa. Si se celebrés, el 90% es decantaria per seguir a la Unió Europea (UE).

El líder laborista ha sortit al pas de l’enquesta i ha declarat que no valorarà la possibilitat de demanar una nova consulta fins després de la votació al parlament d’aquí a dues setmanes. “Votarem contra l’acord  de May contra sortir sense acord –va assegurar Corbyn–, May ha de tornar a Brussel·les per renegociar un acord que creï una unió duanera comuna”. Tant la UE com la primera ministra ja han dit que no és possible renegociar-lo i May únicament dona l’opció de triar entre el seu acord o cap.

En l’últim congrés laborista del setembre, Corbyn va afirmar que s’oposaria a l’acord de May si no complia sis requisits, entre els quals figuren que el país continuï dins de la unió duanera. Es va acordar també que, en cas que el pacte fos refutat, demanaria la convocatòria d’eleccions generals i que, si no ho aconseguien, estudiarien altres opcions com la convocatòria d’un nou referèndum. Fa dies, Corbyn va declarar que, tot i que se celebressin eleccions anticipades i ell guanyés, no hi hauria una nova consulta.

Recel a posicionar-se

L’enquesta de la Queen Mary’s també assenyala que un 58% dels membres del seu partit creu que Corbyn podria aconseguir un millor acord amb la UE que el que ha posat sobre la taula Theresa May. Preguntats per la raó per la qual creuen que Corbyn no ha fet campanya per un segon referèndum, el 23% pensa que és perquè va recolzar la sortida de la UE durant la campanya del referèndum del 2016 (cosa que no és certa) i el 34% entén que no ho fa per no alienar els seus votants.

La posició de Corbyn sobre el ‘brexit’ ha sigut ambigua des del principi. És euroescèptic en el sentit que rebutja el capitalisme que es promulga des de Brussel·les, però va fer campanya a favor de seguir a la UE, una campanya discreta centrada en la protecció dels drets dels treballadors i del medi ambient. Va ser tan mesurada que, en el tram final de la campanya, molts laboristes no tenien clar quina era la seva posició del seu líder sobre això.

Notícies relacionades

Corbyn està lligat de mans perquè una tercera part dels seus votants, principalment a les zones industrials, la classe obrera, va donar suport al ‘brexit’ i tem que, com adverteix el líder sindical Len McCluskey, si reverteix el ‘brexit’, aquests votants se sentirien traïts. Aquesta por va ser percebuda quan el 17 de desembre passat no es va atrevir a demanar una moció de confiança en tota regla contra la primera ministra, com li reclamaven la resta de partits de l’oposició. A més, Corbyn creu que el referèndum del ‘brexit’ va ser convocat per resoldre la divisió interna dels ‘tories’ i sempre ha tingut motivació partidista, i ha intentat allunyar-se del debat sempre que ha pogut.

“Cobyn necessita pensar sobre si la seva ambigüitat en aquest tema és tan astuta i intel·ligent com molts sembla que creuen”, opina Tim Bale, el director de l’estudi. I afegeix: “Si Corbyn realment pensa, com ha dit en reiterades vegades, que les polítiques del Partit Laborista haurien de reflectir els desitjos dels seus membres en comptes dels dels seus líders, aleshores té una estranya manera de demostrar-ho, almenys pel que fa al ‘brexit’”. De moment, Corbyn s’ha limitat a exigir a la primera ministra que torni a negociar amb Brussel·les.