EL FUTUR DE LA UE

Corbyn demana retallar l'aturada nadalenca per agilitzar les negociacions del 'brexit'

El líder laborista acusa May d'una "maniobra cínica per fer córrer el rellotge" i pressionar els diputats perquè votin a favor de l'acord

zentauroepp45160454 britain s opposition labour party leader jeremy corbyn on st181228112238

zentauroepp45160454 britain s opposition labour party leader jeremy corbyn on st181228112238 / PAUL ELLIS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder del’oposició laborista britànica, Jeremy Corbyn, ha demanat a la primera ministra, Theresa May, que retalli l’actual aturada nadalenca dels diputats perquè aquests puguin votar sobre l’acord del brexit, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE).

La Cambra dels Comuns reprendrà les seves sessions el pròxim 7 de gener i pocs dies després començarà el debat sobre el pacte del ‘brexit’ negociat entre Londres i Brussel·les, tot i que la votació està prevista per a la setmana que comença el 14 de gener.

En una entrevista amb el diari The Independent publicada aquest divendres, el líder esquerrà ha insistit que la votació del document s’hauria de celebrar "el més aviat possible", ja que el Regne Unit sortirà de la Unió Europea (UE) el 29 de març del 2019.

Pressa

El text havia de ser votat el passat dia 11, però la primera ministra conservadora va decidir retardar-lo davant de l’oposició a l’acord manifestada per molts diputats ‘tories’ i de l’oposició, per la qual cosa s’esperava un ampli rebuig del document.

"És una maniobra cínica per fer córrer el rellotge", va afirmar Corbyn. Es refereix que la ‘premier’ busca pressionar els diputats que votin a favor de l’acord a tres mesos del ‘brexit’ i evitar així una retirada no negociada del bloc europeu. "Vull que tinguem una votació com més aviat millor –va dir. És el que he estat dient en les últimes dues setmanes, i si això implica convocar al Parlament per tenir el vot, llavors fem-ho".

Possibles eleccions

La setmana passada, el laborisme va intentar sense èxit que es votés una moció de confiança Theresa May com a primera ministra, mentre altres formacions demanen al líder de l’oposició que presenti una moció de censura contra el Govern ‘tory’En unes declaracions a The Independent, Corbyn va insistir que cal tenir en compte el moment de presentar la moció de censura contra el Govern, una cosa que podria forçar unes eleccions.

"Hem deixat clar que és una qüestió de quan, no de si presentem una votació de no confiança [censura] contra el Govern. Òbviament, ho hem de fer en un moment en què la seva confiança estigui en el nivell més baix, que sospito que serà després de perdre la votació [sobre l’acord del brexit]", ha afegit Corbyn.

Notícies relacionades

Molts diputats britànics han mostrat l’oposició a la "salvaguarda" que inclou el document de sortida de la UE, pensada per evitar una frontera física entre les dues Irlandes. Aquesta "garantia" preveu que el Regne Unit continui en la unió duanera i que Irlanda del Nord també estigui alineada amb certes normes del mercat únic fins que s’estableixi una nova relació comercial entre Londres i Brussel·les, negociada en el període de transició –entre el 29 de març de 2019 i finals de 2020.

Davant l’actual crisi, el Govern ha donat als ministeris "prioritat operativa" per preparar plans de contingència en cas que el Regne Unit finalment surti del bloc europeu sense acord.