PRÒXIM ORIENT

Les milícies kurdes cedeixen una ciutat a Al-Assad per frenar l'ofensiva turca

Les tropes sirianes han atès la petició i han pres el control a Manbech, objectiu estratègic d'Ankara

L'Exèrcit turc està reforçant la seva presència a la frontera siriana a l'espera de l'anunciada retirada dels EUA

zentauroepp46368956 file photo  syria democratic forces  sdf  fighters walk on t181228100023

zentauroepp46368956 file photo syria democratic forces sdf fighters walk on t181228100023 / RODI SAID

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les milícies kurdosirianes Unitats de Protecció Popular (YPG) han cedit el control de l’estratègica ciutat de Manbech al Govern del president sirià, Bashar al-Assad, amb la pretensió que evitin l’anunciat avenç de les tropes de Turquia. El grup ha demanat ajuda explícita al dirigent i l’ha informat de la retirada dels seus efectius militars de la zona, i després l’Exèrcit sirià ha entrat a la localitat en un breu lapse de temps.

"Convidem les forces del Govern sirià, que estan obligades a protegir el país, la nació i les seves fronteres, que prenguin el control de les àrees de les quals s’han retirat les nostres forces, en particular Manbech, i protegeixin aquestes àrees contra una invasió turca", ha dit el grup en un comunicat.

Les YPG han assegurat que a partir d’ara es concentraran en la seva ofensiva contra el grup terrorista Estat Islàmic (EI) a l’est del riu Eufrates, a prop de la frontera iraquiana. L’Observatori Sirià dels Drets Humans va informar aquest dijous que "desenes de vehicles" amb centenars de combatents de les forces lleials a Al-Assad estan arribant als voltants de Manbech.

Sobirania

Poc després, l’Exèrcit sirià ha entrat a Manbech. Les Forces Armades han enviat tropes a la ciutat "en resposta ala crida del poble de la regió de Manbech" i per tal d’"imposar la sobirania de l’Estat en cada polzada del territori de la República Àrab Siriana", segons un comunicat divulgat per l’agència de notícies oficial SANA. Les unitats de l’Exèrcit lleial al president Bashar al-Assad han hissat la bandera siriana.

En el comunicat, l’Exèrcit reitera el seu compromís i determinació per a "aixafar el terrorisme i derrotar tots els invasors i ocupants del territori de Síria". 

Àrees estratègiques

L’anunci de la sortida de les YPG de Manbech es produeix dies després que el president nord-americà, Donald Trump, anunciés la retirada de les seves tropes de Síria, que recolzen les milícies kurdes en l’ofensiva contra l’EI.

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va anunciar el passat 12 de desembre que prepara una ofensiva al nord de Síria contra les YPG, grups que considera terrorista pels seus vincles amb el PKK, la guerrilla kurda activa a Turquia. Els kurds controlen gairebé tot el nord-est de Síria i Ankara té recels sobre la possibilitat que aconsegueixin algun menad’estatus autònom que tingui un impacte en les reivindicacions dels prop de 15 milions de turcs d’ètnia kurda.

Notícies relacionades

L’Exèrcit turc està començant a reforçar les seves posicions als dos costats de la frontera amb Síria des d’aquest diumenge, coincidint amb l’acord entre Ankara i Washington perquè els Estats Units iniciïn un procés de retirada de les seves tropes de territori sirià. 

Manbech és una localitat estratègica a la província d’Alep, a prop de la frontera turca, i que està controlada per les YPG des del 2016, quan en van expulsar l’EI amb ajuda dels EUA i la coalició internacional.