HORITZÓ GRIS

El tancament parcial del Govern dels EUA amenaça de prolongar-se fins al 2019

El Senat reinicia sessions sense aparences d'acord sobre els fons per al "mur" que reclama Trump

Els efectes comencen a deixar-se sentir en els serveis i, sobretot, per als funcionaris

The US Capitol is seen ahead of a possible partial government shutdown in Washington, DC, December 21, 2018. - A threatened shutdown of the US government would see hundreds of thousands of federal employees furloughed and many more working without pay. President Donald Trump warned Friday, March 21, 2018 that a shutdown could last a very long time unless Democrats in the Senate join Republicans and approve funding for the border wall with Mexico.

The US Capitol is seen ahead of a possible partial government shutdown in Washington, DC, December 21, 2018. - A threatened shutdown of the US government would see hundreds of thousands of federal employees furloughed and many more working without pay. President Donald Trump warned Friday, March 21, 2018 that a shutdown could last a very long time unless Democrats in the Senate join Republicans and approve funding for the border wall with Mexico. / SAUL LOEB (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Diumenge passat, al contactar al Departament d’Estat dels Estats Units sol·licitant informació sobre l’alerta de viatge que havien emès per als seus ciutadans respecte a un possible atemptat terrorista a la Rambla, es rebien algunes de les típiques respostes automàtiques que es preparen per vacances. La d’un dels portaveus, no obstant, explicava que no es trobava a l’oficina “per la suspensió temporalprovocada per la falta d’assignacions (de fons) del Govern nord-americà". No donava cap data per a la seva reincorporació.

Aquest funcionari no és l’únic que no sap quan tornarà a la feina El tancament parcial del Govern nord-americà, que va arrencar dissabte davant de la falta d’un acord en el Congrés per dotar de pressupost nou departaments i diverses agències federals, ha entrat aquest dijous en el seu sisè dia. El nus que ha encallat la negociació és la determinació del president, Donald Trump, de no estampar la seva firma en cap compte que no inclogui els 5.000 milions de dòlars que reclama per al “mur” a la frontera amb Mèxic. I tot i que el Senat ha reiniciat les seves sessions després del descans de les festes de Nadal, no hi ha aparences de progrés.

Els demòcrates, que el 3 de gener aconseguiran el control de la Cambra de Representants quan prengui possessió el Congrés sortit de les eleccions del novembre, no tenen cap incentiu polític per cedir abans d’aquell moment a les pressions de la Casa Blanca. Trump, que fa deu dies es mostrava disposat a aprovar comptes sense els fons per al mur, va fer fa una setmana un gir de 180 graus davant de les dures crítiques de comentaristes enl’espectre més radical il’amenaça de rebel·lió dels congressistes ultraconservadors. Es va aferrar de nou a la promesa de campanya i no sembla disposat a fer marxa enrere.

2019

L’impàs  dona gairebé per segur que el tancament parcial es prolongarà fins al 2019. No hi ha vots agendats al Senat. La Cambra baixa no està en sessió i un líder republicà allà ha informat els representants que no els convocarà fins que hi hagi un acord en l’alta. I tot apunta que les coses només es començaran a moure quan prengui possessió el nou Congrés, tot i que fins i tot llavors dominarà la incertesa. El dia 3 de gener els demòcrates podrien presentar i aprovar a la Cambra de Representants un acord amb pressupostos fins al 8 de febrer que inclouria fons per a seguretat fronterera però no inclouria els que Trump reclama específicament per “al mur”. Fins i tot si aquests comptes rebessin llum verda en el Senat, que continuen controlant els republicans, el president podria negar-se a firmar-los.

Com gairebé tot des de fa temps a Washington, el tancament es viu en termes de polarització política, divisió i partidisme. Aquest dijous Trump, que el dia de Nadal assegurava que“molts funcionaris volen el mur”, insinuava a Twitter que els més afectats són votants demòcrates. Dimecres, en la seva visita sorpresa a les tropes a l’Iraq, també insistia: “Necessitem un mur”.

Efectes pràctics

Notícies relacionades

El tancament té també, no obstant, conseqüències pràctiques per alsciutadans, que veuen limitat l’accés a alguns serveis i, especialment, per alsfuncionaris. Uns 420.000 treballadors considerats essencials (com els controladors de trànsit aeri o encarregats de controlar la seguretat alimentària) continuen treballant tot i que sense cobrar ara per ara.380.000 més es queden a casa seva, també sense sou.

Tot i que en tancaments anteriors com el 2013, que va tenir en l’arrel la guerra política per l’Obamacare  i es va prolongar 16 dies, tots van acabar cobrant (fins i tot per feina que no es va realitzar i que va acabar costant a les arques públiques 2.000 milions), s’enfronten ara a la inseguretat. En un país on és freqüent viure xec a xec, el govern fins i tot ha preparat cartes d’exemple perquè empleats federals afectats que no puguin fer front a despeses com el lloguer expliquin la situació als seus propietaris.