TRAGÈDIA AL SUD-EST ASIÀTIC

L'Anak Krakatau segueix en erupció mentre continua la recerca de supervivents

Els equips de rescat s'esforcen a trobar els 159 desapareguts que va deixar el tsunami del cap de setmana

Jakarta confia a alertar amb temps la població en cas de nova onada gegant, al contrari del que va passar dissabte

zentauroepp46360154 epa4286  sumur  indonesia   26 12 2018   miembros de los ser181226191516

zentauroepp46360154 epa4286 sumur indonesia 26 12 2018 miembros de los ser181226191516 / ADI WEDA

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El volcà Anak Krakatau continua vomitant lava i cendra mentre els equips de rescat s’esforcen a trobar algun dels159 desapareguts que va deixar el tsunami de dissabte. Les autoritats han alertat que persistirà el risc que es generin noves onades gegants a les platges de l’estret de Sonda mentre continuïl’activitat sísmica i han ordenat un perímetre d’exclusió de dos quilòmetres al voltant del volcà.

El quadro està agreujat per les pluges torrencials que afecten l’àrea en els últims dies. "Tots aquests factors poden provocar nous despreniments en els pendents del volcà cap al mar i temem que causin més tsunamis", ha alertat Dwikorita Karnawati, directora de l’Agència de Meteorologia, Climatologia i Geofísica. El fatal fenomen de dissabte es va originar després de l’ensorrament de la paret del volcà, que va desplaçar en la seva caiguda una gran quantitat d’aigua. Les onades generades van avançar a gran velocitat fins a trencar a la platja i arruïnar poblats i hotels.

Jakarta confia que podrà alertar amb temps la població alertar amb temps la poblacióen cas d’un nou tsunami, al contrari del que va passar dissabte. "Hem desenvolupat un sistema de monitoratge centrat específicament en les tremolors volcàniques de l’Anak Krakatau per emetre alertes primerenques", ha afirmat Karnawati.

Estampida de turistes

Les autoritats han xifrat el balanç provisional en 430 morts i 1.495 ferits, a més de 22.000 de desplaçats cap a refugis en zones més elevades. És probable que la factura augmenti quan els equips de rescat assolin poblats i illes que estan aïllats per la ruïna de les infraestructures. Pandeglang, a la costa oest de l’illa de Java, ha sigut la més castigada. Ja es comptabilitzen gairebé 300 morts en aquesta zona que freqüenten els turistes locals, especialment els de la capital de Jakarta.

"Les copioses pluges han causat el desbordament de rius i inundacions en diversos punts de Pandeglang, cosa que dificulta l’evacuació i l’atenció delsrefugiats", ha assenyalat Sutopo Purwo Nugroho, portaveu de l’Agència Nacional de Gestió de Desastres.

Les platges que la setmana passada estaven plenes de turistes ara estan gairebé desertes. La policia patrulla amb moto la zona de Carita amb megàfons demanant a tothom que marxi i només un grapat de locals desafien les instruccions per rescatar els objectes de les seves vivendes arrasades. Algunes de les víctimes atrapades en illes diminutes van haver de ser rescatades amb helicòpters o petits bots.

Record a les víctimes

El gruix dels afectats continua als refugis, on el personal sanitari ha advertit de les escasses reserves de medicines aigua potable. "Vam intentar resistir perquè és la nostra illa, però després d’un temps ens vam espantar. La nostra casa ha quedat destrossada així que no hi havia més raons per quedar-nos", ha afirmat Etin Supriatin en un centre d’evacuació de Labuan a l’agència France Press.

Notícies relacionades

La gestió del’últim desastre s’encavalca amb els recordatoris pel tsunami que aquest dimecres fa 14 anys va matar més de 200.000 persones aen 13 països de l’oceà Índic. Milers d’indonesis s’han ajuntat aquest matí en mesquites fosses comunes per resar per les víctimes.

Els tsunamis, erupcions volcàniques i sismes no són estranys a Indonèsia, assentada sobre una zona on col·lideixen plates tectòniques coneguda com el Cinturó de Foc del Pacífic. El desastre natural d’aquesta setmana és el tercer que pateix en sis mesos després dels diversos terratrèmols del juliol a l’illa de Lomboki del sisme seguit d’un tsunami que va arrasar Palu un mes més tard.