EL DRAMA MIGRATORI

Mor un segon nen immigrant guatemalenc custodiat pels EUA

El menor va ser donat d'alta després que li diagnostiquessin un refredat en un hospital, on va ser traslladat de nou quan va començar a vomitar

A començaments de mes, una nena de set anys va morir sota la tutela de les autoritats migratòries per deshidratació

mexico / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un nen immigrant originari de Guatemala que estava sota custòdia del Govern dels EUA ha mort aquest dimarts en un hospital de l’estat de Nou Mèxic després d’havercreuat irregularment la frontera amb Mèxic,  irregularment la frontera amb Mèxic, informa l’Oficina de Duanes i Protecció Fronterera (CBP, en anglès). En un comunicat, la CBP detalla que el nen, de 8 anys, va morir passada la mitjanit i per causes que encara es desconeixen. És el segon menor procedent del mateix país que perd la vida sota la tutela de les autoritats nord-americanes en menys d’un mes.

Un agent va notar aquest dilluns que el nen estava emmalaltint, i per això tant ell com el seu pare van ser traslladats al Centre Mèdic Regional Gerald Champion a Alamogordo, Nou Mèxic, on el menor va ser diagnosticat amb un refredat, segons un comunicat de premsa de CBP.

Més tard, es va descobrir que tenia febre i va ser retingut una hora i mitja més abans de ser donat d’alta després de prescriure-li amoxicil·lina –un dels antibiòtics més receptats– i ibuprofèn, habitualment utilitzat per alleujar el dolor i baixar la febre. Però el nen va emmalaltir més greument a la nit, quan va començar a vomitar, i va ser traslladat de nou a l’hospital, on va morir poc després de la mitjanit del dia de Nadal, segons informa The Washington Post.

El pare i el fill no han sigut identificats per la CBP, que ha dit que donarà a conèixer més detalls "segons estiguin disponibles i siguin apropiats". 

El Congrés, informat

Com és habitual en aquests casos, el Departament de Seguretat Nacional, que controla la política migratòria i supervisa la CBP, ha informat de la mort del menor al Congrés i a l’inspector del seu departament, una entitat que pot iniciar una investigació interna sobre els fets. 

Notícies relacionades

Al Govern de Guatemala també se li ha notificat i, actualment, està prestant assistència a la família del nen.  La Cancelleria guatemalenca ha sol·licitat una investigació "clara" i en "resguard" del degut procés sobre la mort del menor.

A començaments de mes, Jakelin Rosmery Caal Maquin, una nena de set anys, també de Guatemala, va morir sota la tutela de les autoritats migratòries dels EUA suposadament per deshidratació i després d’haver travessat il·legalment la frontera a través d’una zona desèrtica de l’estat de Nou Mèxic.