TENSIÓ A WASHINGTON

Tancament parcial del Govern dels EUA per desacords sobre el mur amb Mèxic

Trump culpa els demòcrates i augura que la mesura "durarà un temps llarg"

La decisió suposa, entre altres conseqüències, deixar sense sou 800.000 funcionaris

The US Capitol is seen ahead of a possible partial government shutdown in Washington, DC, December 21, 2018. - A threatened shutdown of the US government would see hundreds of thousands of federal employees furloughed and many more working without pay. President Donald Trump warned Friday, March 21, 2018 that a shutdown could last a very long time unless Democrats in the Senate join Republicans and approve funding for the border wall with Mexico.

The US Capitol is seen ahead of a possible partial government shutdown in Washington, DC, December 21, 2018. - A threatened shutdown of the US government would see hundreds of thousands of federal employees furloughed and many more working without pay. President Donald Trump warned Friday, March 21, 2018 that a shutdown could last a very long time unless Democrats in the Senate join Republicans and approve funding for the border wall with Mexico. / SAUL LOEB (AFP)

1
Es llegeix en minuts

La matinada d’aquest dissabte ha entrat en vigor als EUA eltancament parcial del Govern federal per falta de fons després que republicans i demòcrates no arribessin a un acord pressupostari en el Congrés per les exigències del president, Donald Trump, respecte al mur fronterer amb Mèxic.

Es tracta del tercer tancament administratiu que afronta Trump aquest any, després del primer al gener, que va durar tres dies, i un segon al febrer, que es va allargar amb prou feines unes hores.

Tot i que els dos partits havien pactat un pressupost dijous, el president es va negar a rubricar-lo per no incloure els més de 5.000 milions de dòlars per construir el mur a la frontera amb Mèxic que havia demanat, la qual cosa va fer que l’Administració es tanqués davant de la negativa demòcrata a recolzar aquests fons.

Trump veu en la present negociació la seva última oportunitat per obtenir fons per al mur fronterer, la seva gran promesa electoral, ja que al gener els demòcrates prendran el control de la Cambra de Representants i podran bloquejar el seu finançament a les dues cambres.

800.000 funcionaris, sense sou

Com a conseqüència del tancament administratiu prop de 800.000 treballadors federals deixaran de percebre el seu sou, dels quals 420.000 hauran d’acudir igualment als seus llocs de treball al considerar-se "essencials mentre que la resta es quedaran a casa seva. Tots ells recuperaran els seus salaris de forma retroactiva quan el Congrés aprovi el pressupost i el president ho rubriqui.

Abans de la mitjanit (07.00 hores d’aquest dissabte a Espanya), quan el tancament ja semblava inevitable, Trump va culpar els demòcrates i els va instar a negociar perquè "amb sort no duri gaire". "Tindrem un tancament, no hi ha res que nosaltres puguem fer sobre això perquè necessitem que els demòcrates ens donin els seus vots. Anomenin-lo tancament demòcrata o diguin-li com vulguin", va dir Trump.

Notícies relacionades

Trump, no obstant, va augurar que el tancament "durarà un període llarg de temps" després d’advertir que el provocaria "orgullós" si es tractava de finançar el mur.

El tancament administratiu més llarg de la història nord-americana va durar 21 dies i el va viure el president Bill Clinton entre el desembre de 1995 i el gener de 1996. Per la seva banda, el president Barack Obama el va afectar el 2013 un de 16 dies.