INESTABILITAT A LA CASA BLANCA

Trump 'crema' un alt càrrec al mes

El Secretari de Defensa, Jim Mattis, l'últim a abandonar el gabinet

Alguns dirigents han durat menys de 30 dies al seu lloc

mattis-haley-tillerson

mattis-haley-tillerson

4
Es llegeix en minuts
Alex Bustos

Jim Mattis, Secretari de Defensa dels Estats Units fins aquest dijous, és un més dels que abandona el barco Trump abans de temps. Des que es va iniciar la legislatura de Donald Trump a començaments de l’any passat, s’han produït un total de 40 dimissions acomiadaments d’alts càrrecs polítics nord-americans. En els últims dos mesos, és la quarta persona que abandona el projecte del controvertit mandatari.  

L’exgeneral ha dimitit per les seves desavinences amb el president nord-americà respecte a la retirada de les tropes nacionalsde Síria, posant fi a una trajectòria en l’Executiu que es remunta a començaments del 2017. "És necessari tractar els aliats amb respecte", ha escrit el cap del Pentàgon, fent referència a les relacions entre els caps de govern i Trump, que s’han anat degradant al llarg de la presidència.

Segons informa el New York Times aquesta cadena d’acomiadaments no és habitual en els gabinets dels Estats Units, i compara aquest nombre de canvis amb els que havien tingut en els primers 23 mesos de Clinton, amb tres, Obama (2) i Bush (un de sol), cosa que il·lustral’excepcionalitat  de la legislatura Trump.

Estrateg en cap

Steve Bannon, conegut pel sobrenom de president Bannon, aquest influent conseller va jugar un paper molt important en la campanya electoral de Trump,  donant-li un gir populista.

Pròxim al’extrema dreta, al llarg del 2018 s’ha reunit amb líders antieuropeistes, com Marine Le Pen i Matteo Salvini, per potenciar una candidatura conjunta entre formacions d’ideologies ultradretanes o pròximes a aquesta.

Director de comunicació

Des de la victòria de Trump, quatre persones diferents han ocupat aquest lloc al Despatx Oval. Sean Spicer va ser el primer, fins que va dimitir pel seu desacord per la contractació d’Anthony Scaramucci al Departament de Comunicació de la Casa Blanca. 

El va substituir Michael Dubke, que va dimitir per motius personals. Després d’un temps d’interinitat de Spicer, Scaramucci va ocupar el lloc, però va ser acomiadat al cap de tan sols 10 dies.

Hope Hicks ha sigut l’última a ocupar aquest lloc i la que més temps ha durat en el càrrec. Malgrat la seva poca experiència en política, tenia la plena confiança del president nord-americà. Actualment, les funcions d’aquest lloc són part de les tasques de Bill Shine, que també és vicepresident del Gabinet de la Casa Blanca.

Director de l’FBI

L’antic director de l’FBI, James Coney, va ser acomiadat per ordre del president nord-americà durant la investigació de la presumpta trama russa que implicaria Trump. Les raons oficials que va adduir el president van ser les recomanacions de l’ex fiscal general, Jeff Sessions, i el vice fiscal general, Rod Rosenstein. 

L’antic director de l’FBI, James Comey, parla amb la premsa al Capitoli. / Scott Applewhite / (AP)

Alsinformes presentats com a prova per desqualificar Comey, s’hi afirmava que amb el seu lideratge l’FBI havia perdut "reputació i credibilitat" i aquesta crisi preocupava "molts empleats i veterans del departament, legisladors i ciutadans."  Gina Haspel va ocupar el seu lloc el 2017 després de ser elegida pel Senat per a aquest lloc. L’experimentada agent s’ha convertit en la primera dona a ocupar la direcció de l’FBI. 

Ambaixadora a les Nacions Unides

Nikki Haley va entrar a l’ONU amenaçant d’assenyalar directament els països que no recolzessin els Estats Units, molt en la línia amb les formes de Trump. Tot i que al principi de la candidatura del president nord-americà va ser crítica amb ell, va demostrar tenir bona sintonia amb el magnat respecte a la política exterior, defensant a ultrança Israel a les Nacions Unides i afirmant que retallaria l’aportació del país nord-americà a l’organització. Va acabar anunciant la seva dimissió a començaments d’octubre d’aquest any, que es farà efectiva a finals de desembre.

Secretari d’Estat

L’exempresari del petroli, Rex Tillerson, va saber que estava acomiadat a través de Twitter quan Trump va anunciar que el seu lloc l’ocuparia Mike Pompeoactual Secretari d’Estat. La Casa Blanca va canviar Tillerson per intensificar la seva política exterior amb un exmembre del Tea Party, que va ser el primer director de la CIA durant la legislatura de Trump.

Resultats

Notícies relacionades

Altres noms destacats que han abandonat l’Executiu nord-americà al llarg dels gairebé dos anys de Trump al capdavant de la Casa Blanca són Ryan Zinke, Secretari de l’Interior, Scott Pruitt, responsable de Medi Ambient, i John Kelly, secretari del Gabinet de la Casa Blanca, entre altres grans noms de la política dels EUA. 

Del’equip original que va formar el magnat novaiorquès al començament de la seva aventura en la presidència, només dos generals i el clan  segueixen al gabinet.