CRIM A L'ATLES

El Marroc qualifica d'"atemptat terrorista" l'assassinat de les dues turistes escandinaves

Les víctimes, una jove danesa i una altra de noruega, van morir degollades mentre dormien en una tenda de campanya a prop de la localitat d'Imlil

zentauroepp46318070 retratos de tres sospechosos difundidos por las fuerzas de s181220083354

zentauroepp46318070 retratos de tres sospechosos difundidos por las fuerzas de s181220083354

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Mesa
Beatriz Mesa

Periodista

ver +

Les autoritats marroquines han qualificat d’"atemptat terrorista" l’assassinat de dues joves escandinaves dilluns passat a prop de la localitat d’Imlil, a l’alt Atles, a prop de Marràqueix. Així ho ha confirmat el ministre portaveu del Govern, Mustada Jalfi, en roda de premsa. Poc abans, la policia va informar de la detenció de tres persones més com a presumptes autores del crim. Hi ha un quart sospitós que ja va ser arrestat dimarts passat, tot i que en el moment no s’ha informat de la seva identitat i tampoc s’ha difós cap fotografia. La policia ha informat, no obstant, que pertany a un "grup extremista", sense oferir, de moment, més detalls. S’ha especulat sobre si un dels quatre havia participat prèviament en la guerra a Síria, però Jalfi s’ha negat a comentar aquest detall.

Dilluns passat, la jove danesa Louisa Vesterager Jespersen, de 24 anys, i la seva amiga noruega, Maren Ueland, de 28, van instal·lar una tenda de campanya enmig d’una muntanya en una zona aïllada per passar la nit i prosseguir l’endemà la seva excursió cap a la muntanya Tubkal, el pic més alt del Marroc i de tot l’Àfrica del Nord, de 4.167 metres d’altura. Els agressors van entrar a la tenda mentre les turistes dormien i tot seguit les van degollar amb un ganivet de grans dimensions. Uns muntanyencs francesos van trobar els cossos dins de la botiga i van alertar la policia.

Abans de partir del seu país, Jespersen havia publicat a Facebook un comentari sobre el seu viatge. "Estimats amics, me’n vaig al Marroc al desembre ¿Algú de vosaltres que hi estigui a prop o algun amic de la muntanya que sàpiga alguna cosa sobre la Muntanya Tubkal?"

Horror i desolació

Les forces de seguretat investiguen l’autenticitat d’un vídeo gravat amb un telèfon mòbil en què s’aprecia el moment en què un home decapita una dona estirada a terra mentre pronuncia paraules com ara "enemics d’Al·là" o “això és pels germans de Hajin” (població siriana). Les imatges, que s’han fet virals a tot el Marroc, han suscitat horror i desolació en la població marroquina. 

“Des de dimarts passat el vídeo està passant d’unes mans a les altres a través de les xarxes socials. No es parla de cap altra cosa. Ahir, la meva família no va poder dormir després de veure tal acte bàrbar. Mai abans s’havia produït un assassinat tan esgarrifós. Tot semblava estar molt ben preparat”, diu a EL PERIÓDICO un guia turístic de Marràqueix, molt afligit per l’assassinat però també pel cop frontal que representa per al turisme al Marroc. Fonts policials ha afirmat que les investigacions preliminars sobre el vídeo compartit suggereixen que les imatges es van prendre en un lloc diferent on es van trobar els cadàvers.

Els serveis d’intel·ligència danesos han emès un comunicat en què asseguren que "els assassinats poden estar relacionats amb l’organització terrorista Estat Islàmic", tot i que de moment Rabat no ha assenyalat cap organització com a responsable del doble assassinat. "És un crim bestial", ha dit el primer ministre de Dinamarca, Lars Lokke Rasmussen. "És un atac amb motivació política, un acte terrorista". La seva homòloga noruega, Erna Solberg ha qualificat l’assassinat d’"atac brutal sense sentit de dos innocents".

Pel tipus d’acte criminal –degollades i filmades– i els perfils dels detinguts, el portaveu de la Direcció General de la Seguretat Nacional del Marroc (DGSN), Boubker Sabik, considerava aquest matí molt factible que el crim hagués sigut comès per gihadistes. En les fotografies difoses de tres dels detinguts, dos d’ells apareixen amb la típica barba llarga pròpia dels extremistes. “No descartem la pista terrorista”, va dir llavors Sabik. La confirmació que es tracta d’un atemptat terrorista suposa un abans i un després en el camp del radicalisme al país magribí. És la primera vegada que en nom de la ideologia gihadista s’ha comès un atemptat d’aquestes característiques al Marroc.

Cop al turisme

En comparació amb altres països del nord de l’Àfrica, el Marroc ha estat aïllat en gran manera dels atacs dels grups gihadistes. El més recent va tenir lloc l’abril del 2011, quan al voltant de 17 persones van morir en un atemptat amb bomba en un restaurant a Marràqueix situat a la cèlebre plaça Jamaa El-Fna, el punt de més concentració de turistes de la ciutat.

Els habitants d’Imlil, traumatitzats pels fets i preocupats pel futur de la regió, han desplegat tots els seus esforços per ajudar la policia a identificar els autors. De fet, els viatges programats per a aquestes dates vacacionals s’han suspès i les autoritats marroquines han exigit als operadors turístics anul·lar les visites a la regió on s’ha comès el crim, dels llocs més sol·licitats pels viatgers per practicar 'trekking'.

El turisme és un sector clau per a l’economia marroquina. Representa el 10% de la riquesa del país i constitueix el segon sector a nivell d’ocupació després de l’agricultura. Després d’alguns anys d’estancament, el Marroc ha experimentat una pujada espectacular de turistes el 2017, amb més d’11 milions de visitants, tot un rècord.

Notícies relacionades