TENSIÓ ENTRE ALIATS

L'Aràbia Saudita recrimina als EUA la "ingerència" en els seus assumptes interns

El Senat nord-americà va demanar a Trump que deixés de recolzar Riad al Iemen després del 'cas Khashoggi'

zentauroepp45483195 us secretary of state mike pompeo  c  greets saudi officials181016103930

zentauroepp45483195 us secretary of state mike pompeo c greets saudi officials181016103930 / LEAH MILLIS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Aràbia Saudita ha qualificatd’"ingerència"  la  decisió del Senat dels EUA que demana al president Donald Trump que deixi de recolzar militarment Riad en el conflicte del Iemen després de la polèmica generada per l’assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi.

El Govern saudita rebutja la iniciativa dels senadors nord-americans, aprovada el 13 de desembre, per considerar que es va basar en "afirmacions i al·legats sense fonament, i contenia ingerències flagrants en els assumptes interns", ha dit un funcionari del ministeri d’Exteriors, segons l’agència oficial del regne SPA.

L’Aràbia Saudita reafirma el seu compromís amb els Estats Units pels seus "profunds vincles" estratègics, polítics, econòmics i de seguretat, tot i que expressa la seva preocupació per les posicions expressades pels senadors d’un Govern "aliat i amic".

Rebuig d’acusacions

Per això, afegeix, el regne "rebutja categòricament" qualsevol interferència en els seus assumptes interns i totes les acusacions que no respectin el lideratge de les seves màximes autoritats, inclòs el príncep hereu, Mohamed bin Salman, a qui el Senat dels EUA va assenyalar com a "responsable" de l’assassinat de Khashoggi, periodista crític amb el règim assassinat al consolat saudita a Istanbul el 2 d’octubre.

Sobre això, reitera que l’assassinat de Khashoggi "és un delicte deplorable que no reflecteix la política del regne ni les seves institucions", i afegeix que el regne reafirma el seu rebuig de qualsevol intent de treure el cas de justícia de l’Aràbia Saudita.

El ministeri d’Exteriors saudita recorda el seu paper d’estabilitat a l’Orient Mitjà i per als esforços per aconseguir la pau i la seguretat a nivell regional i mundial, així com de suport per donar estabilitat als mercats internacionals d’energia i combatre el terrorisme.

Respecte alconflicte iemenita, diu que Riad continua fent esforços per aconseguir una solució política per part dels partits locals, basada en diverses resolucions internacionals que van portar als acords que es van anunciar recentment a Suècia.

La coalició àrab avalada pels EUA, que ha admès atacs en què han mort desenes de civils, va entrar en el conflicte del Iemen el març del 2015, moment en què es va agreujar la guerra que ha causat la pitjor crisi humanitària del món, segons l’ONU.

La resolució del Senat nord-americà dona un termini de 30 dies a la Casa Blanca per retirar les tropes al Iemen, tret de les que estiguin dedicades a combatre a les faccions locals d’Al-Qaida.

En resposta, el regne saudita expressa la seva estima per la "posició prudent" del Govern de Washington, a l’advertir que la decisió del Senat "envia missatges erronis" als que pretenen una ruptura en les relacions bilaterals.

La iniciativa dels senadors nord-americans no tindrà conseqüències immediates, ja que la Cambra de Representants va aprovar bloquejar el seu vot fins al gener, quan s’iniciarà la nova legislatura i els demòcrates recobraran el seu control.

Notícies relacionades

Serà llavors quan les dues cambres podrien donar llum verda a la mesura i enviar-la al Despatx Oval.

Trump ha definit l’Aràbia Saudita com un gran aliat a la regió i s’ha oposat al fet que l’assassinat de Khashoggi modifiqui les relacions entre els dos països, per la qual cosa l’aprovació d’aquesta mesura va ser vista com un revés polític per al mandatari.