FENOMEN MUNDIAL

Llum verda al primer Pacte Mundial per a les Migracions, debilitat per les absències

Un total de 150 països subscriuen un document que no és vinculant

monmartinez46206621 u n  secretary general antonio guterres  2nd left  and moroc181210105919

monmartinez46206621 u n secretary general antonio guterres 2nd left and moroc181210105919 / Mosa ab Elshamy

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Mesa

Llum verda al primer pacte mundial de lesNacions Unides per gestionar les migracions que representa una fita en la història del diàleg mundial i de la cooperació internacional. El Pacte Mundial per a una Migració Segura, Ordenada i Regular de les Nacions Unides (ONU) ha sigut aprovat per més de 150 països que han assistit a la conferència intergovernamental organitzada a la ciutat marroquina de Marràqueix. El pacte ha quedat reflectit en un document que, malgrat no ser vinculant per als països, molts no han subscrit perquè no hi han acudit.

És el cas dels Estats Units, Israel, Austràlia, Xile, Hongria, Àustria, Polònia, la República Txeca, Eslovàquia i Bulgària. Tots ells receptors de grans fluxos migratoris. Les absències, doncs, debiliten sobre manera l’envergadura de l’acord.

Defensat per caps d’estat i presidents de govern, el pacte acorda gestionar les migracions des d’una visió, sobretot, humanista. Preval la seguretat del migrant, per sobre de l’interès de protegir la frontera, la identitat o l’Estat. El migrant és víctima i no una font de risc o amenaça. “Hem de garantir la circulació dels migrants d’una manera ordenada i segura per evitar més drames i caos” ha assenyalat el Secretari General de l’ONU, António Guterres, que va obrir la conferència responsabilitzant el món dels més de 60.000 morts migrants en els últims 18 anys

Espanya tindrà pla d’integració

En el marc de la trobada de Marràqueix, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la pròxima aprovació a Espanya d’un Pla de Ciutadania i Integració per cohesionar més la societat davant del fenomen migratori, així com un fons específic per a la integració dels immigrants. Sánchez ha aprofitat la seva participació en la cimera per segellar el compromís d’Espanya amb el pacte global migratori subscrit en aquesta ciutat i garantir que el seu Govern continuarà adoptant mesures davant d’un assumpte que va dir que ha de ser afrontat de forma conjunta per la comunitat internacional.

L’aprovació ha sigut per aclamació durant la sessió plenària presidida pelsecretari general del’ONU,  António Guterres; la presidenta de l’Assemblea General de l’ONU, María Fernanda Espinosa, i Naser Burita, el ministre d’Exteriors del Marroc, país amfitrió de la conferència.

Durant la seva intervenció, Guterres ha llançat un missatge als països que s’han negat a firmar el pacteGuterres o que han expressat les seves reserves sobre el text o que han demanat temps, afirmant que "no és un tractat" i que "no és jurídicament vinculant", i ha deixat la porta oberta que s’hi afegeixin més endavant. 

Un "instrument flexible"

Per la seva part, la presidenta de l’Assemblea General de l’ONU, María Fernanda Espinosa, ha reiterat que el document és un instrument flexible que s’adapta a les necessitats nacionals dels estats. "És un moment històric perquè donem un rostre humà a l’emigració", ha precisat Espinosa, abans d’afegir que els estats, "per més poderosos que siguin, no poden afrontar el repte migratori sols".

Quinze caps d’Estat, vuit primers ministres i nombrosos cancellers i responsables participen en aquesta trobada, que durarà dos dies. Per respondre a les reticències despertades, tots els oradors han insistit que la sobirania delsestats no es veurà de cap manera disminuïda i han recalcat que la migració planteja problemes globals i requereix solucions globals.

Notícies relacionades

“Aquesta és una font de vergonya col·lectiva”, va denunciar categòric Guterres, abans de desmuntar punt per punt les idees mal assentades sobre el fenomen migratori que ha provocat una mala percepció en general sobre les mobilitzacions africanes i ha alimentat discursos xenòfobs. “Fals”, va dir, quan es diu que els països desenvolupats no necessiten els migrants tenint en compte els nombrosos llocs on la “natalitat cau” en picat i les esperances de vida creixen.

23 objectius

Tots els signants es van posar d’acord que l’única manera d’afrontar les realitats migratòries és a través de la “multilateralitat” i la “solidaritat” i així van arribar a tancar 23 objectius. Entre els punts més destacats, “salvar vides”; 2abordar i reduir la vulnerabilitat en la migració en origen i en trànsit”; “millorar la protecció i assistència al llarg de tot el cicle migratori”; “eliminar tota forma de discriminació”; i “promoure un discurs públic” per evitar la crida a la por i a les narratives pejoratives sobre els migrants. Millorar la readmissió dels migrants en condicions de dignitat i, per descomptat, la lluita contra el tràfic de migrants i d’altres persones van ser igualment punts centrals del pacte.