La sentència sobre el 'brexit' s'accelera i se sabrà dilluns

El Tribunal de Justícia de la UE publicarà la seva decisió sobre la reversibilitat del procés un dia abans del vot al Parlament britànic

En el seu dictamen preliminar l'advocat general de la UE va obrir la porta que el Regne Unit paralitzi el procés de forma unilateral

zentauroepp46148011 ara8  londres  reino unido   05 12 2018   varias personas se181206104557

zentauroepp46148011 ara8 londres reino unido 05 12 2018 varias personas se181206104557 / ANDY RAIN

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha decidit prémer a fons l’accelerador i la seva decisió sobre la reversibilitat del ‘brexit’ se sabrà abans que els diputats britànics votinl’acord de sortida pactat amb la UE al Parlament britànic l’11 de desembre que ve. Segons ha informat el tribunal, la sentència es donarà a conèixer en un temps rècord, el dilluns 10 de desembre a les 9 del matí.

El dictamen preliminar de l’advocat general, l’espanyol Manuel Campos Sánchez Bordona, ja es va fer públic amb una celeritat inusitada aquest dimarts passat. En aquest, donava la raó als diputats escocesos que van acudir als tribunals, ja que va assegurar que la possibilitat de fer marxa enrere unilateralment en la decisió –comunicada per carta a la UE el 29 de març del 2017– existeix i no requereix el vistiplau dels Vint-i-set, tal com van defensar durant la vista celebrada una setmana abans a Luxemburg els representants jurídics del Consell.

“L’article 50 del Tractat admet la revocació unilateral de la notificació de la intenció de retirar-se de la Unió, fins al moment en què s’acabi l’acord de retirada, sempre que la revocació s’hagi decidit de conformitat amb les normes constitucionals de l’Estat membre, es comuniqui de manera formal al Consell Europeu i no suposi una pràctica abusiva”, va assenyalar en el seu dictàmen.

Resposta a l’alt tribunal escocès

Notícies relacionades

L’opinió del lletrat no és vinculant tot i que en el 80 per cent dels casos els jutges solen seguir la recomanació. El cas respon a una sèrie de preguntes prejudicials plantejades pel Tribunal Superior de Justícia d’Escòcia, en el marc de la batalla oberta per un grup diputats contraris a la sortida del Regne Unit de la UE el pròxim 29 de març del 2019, per aclarir sil’article 50, que regula la sortida i fixa un termini de dos anys per negociar les condicions de la retirada, pot revocar-se unilateralment.

Segons aquest primer dictamen, sí que és possible una revocació de mutu acord entre l’Estat sortint que canvia de criteri i les institucions de la Unió que negocien amb ell la seva retirada”, ja que “condicionar la possibilitat de renovació a l’adopció d’una decisió unànime del Consell Europeu seria incompatible amb l’article 50 del Tractat”. Manuel Campos al·lega que acceptar que el Consell Europeu tingui l’última paraula incrementaria el risc que un país pugui sortir de la UE en contra de la seva voluntat, ja que la decisió s’escaparia del seu control, sobirania i normes constitucionals. “N’hi hauria prou que un dels 27 estats membres s’oposés a la revocació perquè quedés frustrada la voluntat de l’Estat que ha expressat la voluntat de mantenir-s’hi”, va assenyalar en el dictament publicat dimarts.