PROTESTES A LES PRINCIPALS CIUTATS DE FRANÇA

Hidalgo: «És una cosa mai vista des del Maig del 68»

París comença a fer balanç de les destrosses causades per grups violents durant la manifestació de les Armilles Grogues

zentauroepp46115603 topshot   protesters build a barricade during a protest of y181202191412

zentauroepp46115603 topshot protesters build a barricade during a protest of y181202191412 / ABDULMONAM EASSA

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Els serveis de neteja de l’Ajuntament de París han treballat de valent aquest diumenge per eliminar del paisatge urbà les restes de la batalla campal que es va viure aquest dissabte durant les protestes de les Armilles Grogues.

La manifestació pacífica d’una gran majoria es va veure entelada per la violència de grups d’agitadors que van buscar des del principi l’enfrontament amb les forces de l’ordre i van sembrar el caos en diversos punts del centre de la capital.

Veïns i comerciants dels carrers adjacents alsCamps Elisis mostraven la seva desolació i feien balanç dels danys. El cambrer d’un restaurant de l’avinguda de la Grande Armée explicava a la televisió BFM que el personal s’havia atrinxerat al primer pis quan els agitadors van entrar trencant vidres. “Va ser monstruós”, deia.

Pèrdues milionàries

Els grans centres comercials del bulevard Haussman, les Galeries Lafayette i Printemps, es van veure obligats a tancar les portes per raons de seguretat, i estimen les pèrdues entre els 3 i els 5 milions d’euros.

Els disturbis han deixat un seguit de cotxes calcinats, llunes d’aparadors destrossades i botigues de luxe saquejades. Les empremtes de la revolta s’estenien des de l’Arc del Triomf fins a la plaça d’església de Saint Agustin, on els transeünts observaven sorpresos l’oficina d’un banc devastada per les flames.

“Macron juga als escacs amb el poble francès”, deia Robert, de 68 anys, a qui el desafiament de les Armilles Grogues amb el Govern li recorda el germen que va culminar fa cinquanta anys amb el maig francès.

Crisi greu

També l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, evoca aquella època. “És una cosa mai vista des del Maig del 68”, ha dit al diari ‘Le Parisien’. “La crisi que vivim és molt greu. Convé ser conscients de la seva amplitud”, ha afegit.

Notícies relacionades

L’ajuntament de la capital farà un balanç dels danys ocasionats en la tercera jornada de protestes amb els comerciants afectats i desbloquejarà fons d’urgència, una mesura que ja es va posar en marxa després dels atemptats del 2015, quan l’activitat econòmica de París es va esfondrar de manera vertiginosa.

Segons l’alcaldessa, “veure escenes de guerrilla urbana, de pillatge i de saquejos” és un nou cop dur per alturisme d’una ciutat que aporta el 30% del PIB a l’economia del país. “Per millorar la imatge de París caldrà tornar a començar, una vegada més”, ha admès.