MANIFESTACIONS A FRANÇA

Els Armilles Grogues incendien París

Els enfrontaments a la capital deixen més de 90 ferits i 200 detinguts

Unes 75.000 persones desfilen en tot el país, unes 8.000 a la capital

zentauroepp46100250 riot police officers walk past a burning barricade during a 181201182356

zentauroepp46100250 riot police officers walk past a burning barricade during a 181201182356 / GEOFFROY VAN DER HASSELT

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Els enfrontaments entre manifestants i forces de l’ordre han tornat a protagonitzar la tercera jornada de protestes a França contra la pujada del preu dels carburants. Els anomenats Armilles Grogues mantenen la pressió sobre el president francès, Emmanuel Macron, i 75.000 han desfilat aquest dissabte per les principals ciutats del país.

A París s’han donat cita 8.000 manifestants i s’han viscut escenes de caos en nombrosos punts de la capital al mig d’un impressionant dispositiu policial que ha mobilitzat 5.000 agents. Els primers enfrontaments van començar a primera hora del matí a l’Arc del Triomf, ocult rere un espès núvol de gasos lacrimògens.

Un policia en un carrer de París.  / Lucas BARIOULET (AFP)

Les concentracions pacífiques es van veure aviat alterades pels radicals que van incendiar cotxes, van trencar aparadors, van destruir marquesines d’autobusos i van aixecar barricades amb els materials d’obres que trobaven al seu pas.

Al bulevard Haussmann, dos grans magatzems –Printemps i Galeries Lafayette– han sigut evacuats per motius de seguretat, i els Camps Elisis van quedar tancats al trànsit, el seu accés fortament custodiat per barreres policials i nombroses boques de metro dels voltants clausurades.

Museus i comerços tancats

Tots els museus de la zona han tancat les portes, així com nombrosos comerços de la famosa avinguda parisenca.  "Sento una gran indignació i una gran tristesa davant aquesta violència al cor de París. És inacceptable. El nostre país s’enfronta a una crisi greu. Només es pot resoldre amb el diàleg. Hem de retrobar el camí ràpidament”, ha reaccionat l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo.

Barrera policial entre les flames  / VAN DER HASSELT (AFP)

La violència ha estat també present en les concentracions dels Armilles Grogues de Bordeus, Estrasburg, Reims, Nantes i Tolosa. "Esperem que el Govern respongui i que no hàgim de fer la revolució”, sospirava un jove de 28 anys sota la pluja al mig dels Camps Elisis. “Nosaltres no arribem a fi de mes i aquesta és l’única manera que ens escoltin”, afegia. Com ell, molts dels que havien arribat aquest dissabte a la capital denunciaven la injustícia d’un sistema impositiu del qual se senten les principals víctimes.

“No hem de pagar tants impostos. L’ecologia no és això. La gent està farta, per això som al carrer”, deia un home a punt de complir els 50 que li demanava a Macron que tornés de l’Argentina –on assisteix a la reunió del G20– per ocupar-se dels francesos. Mentre prenia un cafè amb dos col·legues, Víctor, un aturat de 55 anys de Jouy-le-Châtel tenia clar que “els diners ha d’estar millor repartits”

D’altres, com Michel, estudiant d’informàtica de 24 anys apuntavales elits i la Unió Europea. “Macron és un peó”, sentenciava mentre demanava la destitució del president, una lletania que es repetia en les marxes parisenques en les quals es corejava tant ‘La Marsellesa’ com l’eslògan ‘Macron, dimissió’.

Greu crisi

El president francès, Emmanuel Macron s’enfronta a la crisi social més greu del mandat sense que de moment s’hi entrevegi una sortida clara. La seva proposta d’obrir un diàleg sense renunciar a la taxa als carburants ha deixat a tothom insatisfet.

Fins i tot en les seves pròpies files creix el malestar amb la inflexibilitat del president, a qui reclamen una moratòria en l’aplicació de la taxa que ha desencadenat la protesta. L’Elisi argumenta que cedir hipotecaria les futures reformes però per a molts diputats de La República en marxa si ara no es deixa anar llast Macron es pot oblidar del seu programa reformista.

La gestió del primer ministre, Edouard Philippe, també suscita crítiques. El cap de l’Executiu ha intentat sense èxit parlar amb els representants d’un moviment heterogeni forjat a les xarxes socials, al marge de partits i sindicats i gairebé sense estructura.

Notícies relacionades

El moviment llançat el 17 de novembre està canviant políticament i sociològicament. La reivindicació lligada al preu de la gasolina cedeix pas al sentiment que els governants ni els representen ni els escolten.

Els Armilles Grogues tenen el recolzament del 53% dels francesos, un percentatge que es dispara fins al 82% entre els simpatitzants d’Agrupació Nacional (antic Front Nacional) de Marine Le Pen i arriba al 60% entre els d’esquerra, segons un sondeig elaborat per Viavoice per a ‘Libération’.

Temes:

França