CRISI HUMANITÀRIA

Itàlia deixa al carrer uns 40.000 immigrants

Una recent llei del Govern permet expulsar els estrangers dels centres d'acolliment

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Són uns 40.000 els immigrants a Itàlia que aquests dies han començat a ser expulsats dels centres de primera, segona i tercera acollida, per efecte de l’anomenat “decret seguretat”, que la passada setmana va ser aprovat pel Govern populista de la Lliga i indignats (M5S) i ja ratificat pel Parlament. 

L’allau d’expulsions internes ha portat al carrer aquest dissabte a milers de milanesos catòlics, agnòstics, sindicalistes, polítics i ciutadans corrents per protestar a favor dels immigrants, mentre que la minoria progressista del Partit Demòcrata (PD) han anunciat una recollida de firmes per revocar la nova llei. “Es tracta de pur feixisme, aquest decret comportarà sofriments”, ha afirmat Gino Strada, fundador d’Emergency, organització que opera als fronts més calents del món, es tracti d’una epidèmia d’ebola o de migracions.

Col·laboració municipal

Pressionen també els alcaldes del país, a qui la llei havia confiat uns programes d’atenció, formació i integració difosos al territori nacional, que preveien entre dos i quatre immigrants per cada mil habitants. Els italians que col·laboren en aquesta tasca són unes 15.000 persones.

Els 24 primers immigrants posats al carrer van ser trets divendres amb autocar del centre per a peticionaris d’asil situat a Isola di Capo Rizzuto (Sicília) i deixats a la propera estació de Crotone, abandonats a la seva sort. Tots ells tenen reconegut per l’Estat el dret a quedar-se a Itàlia fins que no es resolguin les seves situacions personals, però per efecte de l’esmentat decret deixaran de ser atesos pels tres principals programes d’acollida i integració que havien aprovat governs anteriors.

Pinso de porc per menjar

L’any passat van ser detinguts en aquell centre d’acolliment 68 persones pertanyents a la ‘Ndrangheta’, la màfia de Calàbria, al sud: dels 100 milions entregats pel Govern (35 euros per dia i persona) per atendre els immigrants, els arrestats se n’havien quedat 32. En el sumari consta també que per menjar els donaven pinso per a porcs.

Mentre es produeixen les primeres expulsions, els delegats provincials del Govern han escrit a tots els centres d’acolliment, siguin per a aspirants a refugiat o protegits pel dret humanitari, o ja inserits a la xarxa nacional per a la integració i formació, il·lustrant-los que, sobre la base d’aquell decret, s’hauran de desfer d’ells. 

La mesura afectarà principalment els acollits gràcies a una mesura que es coneix com a “protecció humanitària”. Per exemple, l’atorgat a la nigeriana Yasmine, violada a Líbia i prostituïda a Itàlia, que gràcies a la llei va denunciar els seus explotadors i va obtenir un permís de residencia. O Tessy, de 25 anys, amb permís de residència a Roma, que treballa com a col·laboradora domèstica. Ni elles ni 40.000 més, segons estimacions basades en les ordenances dels delegats del Govern, podran quedar-se als centres d’acolliment. Tindran dret a quedar-se al país, però sense cap assistència o formació, com la d’aprendre l’italià, primer pas per integrar-se.

Pendents de Salvini

Notícies relacionades

El total d’immigrants acollits legalment a les regions i municipis és en el dia d’avui de 141.851, segons Interior. Uns 80.000 han presentat petició d’asil, gairebé 6.000 tenen concedit l’estatus de refugiat i uns 25.000 gaudeixen d’algun tipus de protecció humanitària. 

Les places d’acollida suprimides en els últims sis mesos –les eleccions generals van ser al març– són gairebé 26.000 i els immigrants expulsats ascendeixen a 5.600. “¿Què faran tots aquests immigrants fets fora?”, pregunta un personatge del vinyetista sarcàstic Ellekappa. “Campanya electoral per a Salvini”, respon el segon, amb referència al ministre d’Interior, protagonista de les noves polítiques migratòries. Salvini es defensa citant el cas d’Alemanya des dels micròfons de la mateixa Deutsche Welle: “El Govern alemany va infravalorar el problema (migratori) durant anys i una clara reacció ha sigut la pujada d’Alternativa per Alemnya”, l’extrema dreta.

Temes:

Itàlia