la declaració política de la Comissió Europea sobre el 'brexit' "va a missa"

Borrell contesta el PP i Cs sobre l'acord per a Gibraltar: "Convindria que sabessin de què parlen"

"El Regne Unit perd una certa capacitat sobirana. Ja no és lliure per negociar amb la UE sobre Gibraltar", ha recalcat el ministre

undefined46035966 madrid 26 11 2018  internacional   josep borrell  ministro d181126142433

undefined46035966 madrid 26 11 2018 internacional josep borrell ministro d181126142433 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, ha assegurat aquest dilluns que la declaració política de la Comissió Europea perquè Espanya tingui capacitat de veto sobre qualsevol futur acord amb la Unió Europea per a Gibraltar "va a missa" i eventuals negociacions entre Londres i Brussel·les que involucrin el Penyal hauran de passar per Madrid.

D’aquesta manera ha respost a les crítiques abocades pel PP i Ciutadans, que dubten del valor jurídic d’aquesta declaració política. El ministre ha posat en dubte que l’oposició conegui a fons la qüestió i ha assegurat que les dues formacions "repeteixen clixés".

"Convindria que sabessin una mica de què parlen", ha assegurat Borrell en una entrevista a la cadena SER, i ha afegit que davant de qualsevol instància aquesta declaració annexa "va a missa".

"Sobre Gibraltar no he sentit cap argument consistent. Repeteixen clixés", ha afirmat, incidint que no ha sentit cap argument de fons. "Tots els països firmaran que l’article 184 té una determinada interpretació. ¿Això no té cap valor jurídic?, ¿què és això que no té valor jurídic?", ha assenyalat, qüestionant els atacs llançats pel PP i Ciutadans.

El Regne Unit "perd"

El titular d’Exteriors ha assenyalat que en virtut de les declaracions polítiques annexes a l’acord assolit aquest diumenge per a la retirada del Regne Unit de la UE, Espanya haurà de donar el seu vistiplau a negociacions futures sobre Gibraltar. "El Regne Unit perd una certa capacitat sobirana. Ja no és lliure per negociar amb la UE sobre Gibraltar", ha subratllat.

Al seu judici, la futura negociació "està condicionada" a què Espanya ha "de donar el seu acord". "Això està en una declaració que per primera vegada fa el Consell Europeu a 27, més la Comissió", ha explicat. "Entre els dos documents no queda cap dubte, Gibraltar no és objecte de negociacions amb la UE com si fos part del Regne Unit", ha conclòs.

Aguiriano eleva el to

Notícies relacionades

Més dur, el secretari d’Estat per a la UE, Luis Aguiriano, ha carregat contra l’oposició del PP i Ciutadans i els critica per actuar amb "mesquinesa". "Per descomptat que són vinculants, ho són en la mesura que defineixen i centren el valor jurídic del tractat de retirada, precisant l’abast de l’article 184, que preocupava el Govern", ha assegurat l’alt càrrec del Govern a RNE.

Aguiriano considera l’acord una "fita històrica" i ha posat de manifest que mentre al Regne Unit es critica el pacte per considerar que no és beneficiós per al país a Espanya es parli d’"humiliació". "Parlen amb paraules plenes de mesquinesa, interpretant amb falsedat els resultats", ha criticat, apuntant a les declaracions de Pablo Casado i Albert Rivera.